Tro på hjemmebane

Enhver kristen kan med fordel la seg inspirere av ordene fra Peters første brev 3,15: «Vær alltid klare til forsvar når noen krever dere til regnskap for det håp dere eier».

«Alle tror på noe, og mange tror på Jesus. Men når det gjelder grunnlaget for troen, er det ofte tynt», sa Chris Duwe i gårsdagens avis. Den tyskfødte forkynneren arbeider særlig med formidling overfor barn i Norge, blant annet via Youtube. Nylig fikk han et stipend fra Tro og Medier som et bidrag til å fremme kristen tro og gode verdier.

Å drive trosformidling og trosforsvar er både en viktig og en vanskelig oppgave. I tidligere generasjoner har mange foreldre vært vant med å kunne lene seg på at skolen og kirken er medspillere når man vil gi evangeliet og en kristen virkelighetsforståelse videre til barna sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det kan man ikke regne med på samme måte lenger. Selv om kristendommen fortsatt preger norsk kultur på utallige måter, er den ikke på samme måte en offisiell fellesnevner eller en sentral faktor i de fleste nordmenns bevissthet.

Uansett hvilken kultursituasjon vi lever i, er troslivet som foregår i familien ofte enda viktigere enn det som skjer utenfor husets fire vegger. Får ikke troen gode kår på hjemmebane, blir det vanskelig å leve den ut på bortebane.

Skyldfølelse og flakkende blikk kan lett bli resultatet når vi begynner å snakke om hvilken plass den kristne tro får i familien. Mange foreldre opplever at det kan være sprik mellom idealer og virkelighet. Det er lett å bli forlegen når skal vi snakke om tro, også overfor egne barn. Opplevelsen av å mangle kunnskap og ikke selv være frimodig og konsekvent nok i eget liv, kan bli påtrengende.

Mange synes det er utfordrende å få til bibellesning i familien, påpekte Helene Fagervik i Det Norske Bibelselskap overfor Dagen i forrige uke. Hun var intervjuet sammen med kollega Jorunn Sjaastad, som er ansvarlig for bibelleseplanene denne organisasjonen gir ut. Sjaastad understreket at man ikke bør ha for store ambisjoner, samt tilpasse seg barnas alder og familiens sammensetning. Det viktige er at Guds ord blir brukt regelmessig og med et bredt tilfang av bibelfortellinger.

Heldigvis finnes det mange gode hjelpemidler for dem som synes det er vanskelig å finne fasong på troslivet i hjemmet. Andaktsbøker, barnebibler, filmer og andre ressurser kan gi uvurderlig støtte for dem som strever med å komme i gang. Måltider kan være en god anledning for bibellesning og bønn.

Bordverset er det som skiller menneskene fra dyrene, er det blitt sagt. Denne spissformuleringen har et viktig poeng. Den forteller noe om storheten til mennesket. Vi er skapt i Guds bilde og til fellesskap med ham og med hverandre. Som kroppen trenger næring, trenger åndslivet mat for å leve og vokse. Mennesket lever ikke bare av brød, som Jesus selv påpekte.

I hvilken grad den enkelte kristne skal engasjere seg i spesifikke spørsmål knyttet til trosforsvar kan variere både med interesse og anlegg. Ikke minst overfor barn er det viktig å være forstandig så man ikke skaper press og usunne forventninger til hvilke svar de skal kunne levere. Men enhver kristen kan med fordel la seg inspirere av ordene fra Peters første brev 3,15, som motiverer mange kristne apologeter: «Vær alltid klare til forsvar når noen krever dere til regnskap for det håp dere eier».

Les også
Trosforsvar med Øystein og Einstein
Les også
– Oase begynte som botsvekkelse
Les også
Fra gospel til politikk - Kanye West vil bli USAs neste president
Les også
Er kristendom noe for meg?
Les også
Slik leser du Bibelen sammen med barna
Les også
Reiser Norge rundt på håpsturné