DEMONSTRASJON: Anslagsvis 15.0
...
DEMONSTRASJON: Anslagsvis 15.000 personer var samlet foran Stortinget til demonstrasjon mot rasisme fredag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
leder
En uansvarlig demonstrasjon
Del
Demonstrantene tok seg til rette og mente at akkurat deres mulighet til å samles var viktigere enn alt annet, inkludert medmenneskers liv og helse.

Ut fra smittevernhensyn var bildene av plassen foran Stortinget fredag ettermiddag ikke noe trivelig syn. Fra Eidsvolls plass og ned til Spikersuppa stod taktfast ropende mennesker tett i tett i sommerregnet, i det som var nærmest ideelle spredningsvilkår for koronaviruset.

En-metersbestemmelsen, 50-personersregelen og andre vernetiltak som vi andre er pålagt å følge, ble ignorert av menneskemengden som kan ha vært så stor som 15.000. Det var uansett den suverent største folkeansamlingen i Norge siden de inngripende tiltakene ble innført 12. mars.

Og nå frykter både helsemyndighetene og regjeringen ny smittespredning på grunn av den uansvarlige demonstrasjonen.

La det være sagt først, så det ikke skal være noen tvil. Vi støtter anliggendet til de som stilte seg opp foran vår nasjonalforsamling. Det tragiske og brutale dødsfallet til George Floyd har opprørt en hel verden. Vi trenger kontinuerlig oppmerksomhet mot rasisme både globalt og her i Norge.

Det er også helt grunnleggende at alle får si sin mening. Og det er det da også full adgang til. Men spørsmålet er om det i den smittesituasjonen vi nå befinner oss i, er riktig å samles i store folkemengder for sammen å fremføre våre synspunkter?

Vi er enige i det som statsminister Erna Solberg svarte på Twitter da hennes deltagelse i demonstrasjonen ble etterspurt: «Synes du Norges statsminister skal gå i spissen for å bryte smittevernsreglene»? spurte hun tilbake. Hun uttrykte forståelse for manges ønske om å delta og skulle også gjerne ha vært med selv. Men Solberg la til at det i den tiden vi nå lever i ikke er riktig «å sette egne ønsker foran felles sikkerhet».

Og det var akkurat det de gjorde de 15.000 demonstrantene. De krevde at akkurat deres rett til å møtes for å demonstrere skulle trumfe alle andre hensyn.

For det er ikke bare demonstrasjonsfriheten som vi har akseptert en temporær innskrenkning i fordi vi alle har gått sammen i kampen mot Covid 19-sykdommen. En rekke av våre friheter har blitt innskrenket i kortere eller lengre tid.

Vi kan nevne i fleng: Næringsfriheten fordi at en rekke yrkesgrupper ble nektet å utøve yrket sitt fordi utøvelsen kunne spre smitte.

Bevegelsesfriheten gjennom at nordmenn ikke får reise utenlands og tidvis heller ikke mellom landsdeler. Eiendomsretten ved at norske borgere ble nektet å bruke sine egne eiendommer i andre kommuner.

Også religionsfriheten har blitt kraftig utfordret. Først ved at ordinære gudstjenester i kirker og forsamlingshus ble forbudt. Fortsatt råder det en deltagerbegrensing på 50, og menighetene må praktisere forhåndspåmelding og fremmøteregistrering. Alt dette har vi godtatt fordi vi har villet bidra i den store fellesinnsatsen for å slå ned koronaviruset.

Fredagens demonstrasjon var et brudd med denne dugnadsånden. Den var et farvel til solidariteten med de som har størst fare for å dø av viruset. Og dermed motsa demonstrantene egentlig direkte seg selv og det formålet de var samlet om.

George Floyd fikk tragisk nok ikke puste. Covid 19-pasienter dør også ved kvelning.

Ja, svarte liv betyr noe. Og det gjør også eldre menneskers liv, både svarte og hvites.

vebjørn selbekk,korona,koronaviruset,koronavirus,george floyd,black lives matter,usa,leder,rasisme,lederartikkel