«For oss er bildene fra rettssalen i Jerusalem fotobevis for at det israelske demokratiet fungerer», skriver Dagen på lederplass. Bildet viser den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu.

Et bilde av Israels demokrati

Fotoet av en tiltalt statsminister inne i en rettssal er et bilde på et velfungerende demokrati.

Søndag måtte en motvillig Benjamin Netanyahu til slutt stille opp i rettssalen i Jerusalem. Dermed er den første straffesaken mot en sittende israelsk statsminister i gang.

De historiske bildene av den ansiktsmaskekledde regjeringssjefen i samtale med sine advokater har gått verden rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Søndagens rettshøring varte bare en times tid og bestod for det meste av opplesning av tiltalen mot Netayanhu. Statsministerens eget bidrag var begrenset til en kort bekreftelse på at han hadde forstått punktene i tiltalen.

Utenfor rettssalen var Netanyahu imidlertid langt mer snakkesalig. Han langet ut mot sine kritikere og hevdet hardnakket sin uskyld. Som enhver annen tiltalt person, har statsministeren selvfølgelig rett til det.

Og som enhver annen tiltalt person har statsministeren ingen kontroll over utfallet av rettssaken. Slik må og skal det være i en rettsstat.

På grunn av munnbindet var det ikke lett å se Netanyahus ansiktsuttrykk på pressebildene. Den tydelige bekymringsrynken i pannen taler likevel sitt klare språk.

Enkelte mener at det er et nederlag for Israel at landets statsminister stilles for retten tiltalt for bestikkelser, bedrageri og tillitsbrudd. Vi er av helt motsatt oppfatning.

For oss er bildene fra rettssalen i Jerusalem snarere fotobevis for at det israelske demokratiet fungerer. Det vi ser er bilder av en rettsstat som virker etter intensjonene.

For det finnes jo knapt noe sterkere bevis på et uavhengig rettsvesen og maktdelingsprinsippet enn det som nå skjer i Israel. Benjamin Netanyahu er en mektig og populær politiker. Men den israelske påtalemyndigheten praktiserer likhet for loven. Og det prinsippet når altså helt opp til toppen av maktens tinde.

Fotoene fra retten fungerer også som en utmerket illustrasjon på den enorme ulikheten som råder mellom Israel og dets naboer på dette området. Konger, emirer, sultaner, sjeiker og presidenter i den arabiske verden er ikke akkurat ukjent med noen av de anklagene som rettes mot Netanyahu. For å si det svært forsiktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men forskjellen er at i de muslimske statene trenger ikke makthaverne å møte i rettssalene, verken med eller uten munnbind. Landets ledere står over loven. Ja, i enkelte land er de selve loven.

Benjamin Netanyahu har for lengst passert legendariske David ben Gurion som Israels lengst sittende statsminister. Og vi mener at han på mange måter har vært en god regjeringssjef for landet sitt.

Men makt kan korrumpere. Og hvis Benjamin Netanyahu har brukt sin maktposisjon til å skaffe seg personlige, økonomiske eller politiske fordeler, må han ta sin straff, som enhver annen borger i et demokratisk land.

Vi har en grunnleggende tillit til at det israelske rettsvesenet vil behandle også denne unike saken på en rettferdig måte, i pakt med de rettsprinsippene som den jødiske staten og resten av den vestlige verden setter så høyt.

Les også
Rettssaken mot Netanyahu helt i det blå
Les også
Netanyahu langer ut mot Israels rettssystem