Alene: Imamen i en moske i Isranbul måtte be alene sist fredag. På grunn av koronaepidemien holdes moskeene i mange land stengt under fastemåneden ramadan i år.

Bønn for verdens muslimer

Be om at verdens muslimer må få høre evangeliet om Jesus, og at de oppdager hvilken frihet de har i Kristus. Akkurat denne bønnen er i ferd med å oppfylles mens vi ber.

Muslimene har nå startet på sin fastemåned­ ramadan. I 30 dager skal alle friske, voksne ­muslimer avstå fra mat og drikke fra soloppgang til solnedgang. På samme måte som påsken ble ulik alle andre påsker i år, fordi kristne ikke kunne komme sammen i kirkene på grunn av korona­epidemien, blir også ramadan annerledes.

Over hele verden sørger muslimer fordi de ikke kan komme sammen i moskeene og be, slik de vanligvis­ gjør, på grunn av smitteverntiltak og pålegg­ om sosial distanse. I Indonesia, verdens mest folkerike muslimske stat, ble restriksjonene nylig innskjerpet og folk bedt om ikke å gå i moskeen­ ­under ramadan. I Egypt skal landets moskeer holde stengt til det ikke er registrert nye smittetilfeller i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Muslimske familier kan heller ikke ha store, sosiale samlinger når fasten brytes ved solnedgang. «Noe av gleden med ramadan er at man møtes og spiser sammen på kvelden», sa Oslo-byråd Omar Samy Gamal nylig til Aftenposten. Han er en av mange norske muslimer som kommer til å savne dette tette fellesskapet i år.

Hvorfor skriver Dagen om ramadan på lederplass? Jo, fordi ramadan berører kristenfolket og misjonsfolket. Kanskje særlig i år er ramadan en anledning for å ta kontakt med muslimske venner og naboer og vise at vi bryr oss. I en tid der også ­kirkene er stengt, kan vi forstå hverandre på en ­særlig måte. Digitale samlinger er vel og bra, men savnet etter å komme sammen med trossøsken er stort.

Ramadan kan også være en påminning om å vise solidaritet med muslimer som undertrykkes på grunn av sin tro. Vi som er opptatt av å støtte forfulgte kristne, bør også ha en bevissthet om at muslimer flere steder blir brutalt undertrykket.

I Xinjiang-provinsen i Kina har forfølgelsen av muslimer lenge vært særlig hard under ramadan. De siste årene har Kina tatt forfølgelsen til et nytt nivå ved å sperre nær en million uighurer inne i ­omskoleringsleirer.

Så skal det ikke legges skjul på at forfølgelsen av kristne også øker mange steder under ramadan­. I land med muslimsk flertall blir kristne ofte ­trakassert hvis de ikke faster. Noen opplever også å bli fysisk angrepet. Bibelen ber oss imidlertid om å elske våre fiender og be for dem som for­følger oss. Med Guds hjelp er det mulig å møte for­følgere med kjærlighet og tilgivelse i stedet for hat og hevn.

Hvert år ber kristne over hele verden for ­muslimer under ramadan. Som Dagen skrev om fredag er det utgitt en egen bønneguide med ­informasjon og ­daglige bønneemner. Der mediene kan ha en tendens til å tegne et svart/hvitt-bilde av verdens muslimer, er bønneguidens mål å vise det store mangfoldet. «Det er strategisk viktig at kristne er engasjert i bønn for og vennskap med muslimer», sier Jon Petter Feidal i Frontiers Norden. Det er en oppfordring vi slutter oss til.

Håpet må være at riktig mange slutter seg til ­bønneaksjonen. Be om at verdens muslimer må få høre evangeliet om Jesus, og at de oppdager hvilken frihet de har i Kristus. Akkurat denne bønnen er i ferd med å oppfylles mens vi ber.

I Syrias naboland, for eksempel, har tusenvis kommet til tro. Ifølge Feidal har flere muslimer kommet til tro på Jesus de siste 30 årene enn noen gang før i historien. Vi lever i sannhet i en spennende tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Muslimer verden over tilpasser ramadan-planer
Les også
I dag starter 30 dager med bønn for muslimer