SMITTEVERN: Myndighetenes nye helseapp «smittestopp» ble lansert torsdag ettermiddag.

Storebror ser deg, heldigvis

Ikke tro på konspirasjonsteoretikerne. Last ned den nye smittevern-appen.

Helsemyndighetenes nye app heter «smittestopp». Men den har et overvåkningspotensial som ville gjort den til selveste yndlingsteknologien for de onde makthaverne i George Orwells klassiske roman «1984».

I dette dystopiske og svært aktuelle mesterverket tas vi med til et fremtidssamfunn der myndighetene, eller «Storebror» som forfatteren kaller dem, overvåker hvert steg innbyggerne tar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå er det et godt stykke fra det orwellske univers til Marmorhallen i Kongens gate i Oslo der statsministeren og helseministeren torsdag lanserte sin nye helse-app.

Men det nye teknologiske smitteverntiltaket til Erna Solberg og Bent Høie har kapasitet til å gjøre ting som Storebror i «1984» bare kunne drømme om. Det er det ingen grunn til å legge skjul på.

Og man skal heller ikke blåse av de betydelige personvernutfordringene som myndighetenes nye app representerer. Våkne samfunnsborgere bør alltid utvise sunn skepsis når staten ber om å få tråkke ytterligere inn i vår private sfære. Og det kan finnes tilfeller der det for enkeltpersoner i noen yrkesgrupper ikke vil tilrådelig å bruke appen, for eksempel blant journalister og advokater.

Men så er det stor forskjell på det en teknologi har evnen til å gjøre, og om man faktisk velger å benytte de mulighetene. Og i denne saken stoler vi på våre myndigheters opplysninger om hvor lenge posisjons- og bevegelsesdataene fra norske borgere skal lagres og hva de skal brukes til.

De slettes automatisk etter 30 dager og forøvrig kan du også selv fjerne disse dataene i appen. Informasjonen skal dessuten kun benyttes i smittevernarbeid og ikke til noe annet.

For til tross for det konspirasjonsteoretikere prøver å innbille oss, så ligger det ingen skjulte, skumle motiver bak «smittestopp». Hensikten er i stedet av den edle sorten.

Appen er en del av den felles nasjonale dugnaden mot korona. Det handler om å være med å gjøre det vi kan for å slå ned viruset som på kort tid har endret så mye i livene våre.

Og nå har vi altså muligheten til det ved hjelp av den avanserte teknologien vi alle sammen fra før av går rundt med i bukselomma eller i håndvesken, smarttelefonen vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med «smittestopp»-appen installert på mobilen vil du kunne få beskjed dersom du har oppholdt deg nærmere enn to meter fra en smittet person i mer enn 15 minutter. Og hvis det i stedet var sånn at det var du som var smittet, vil de du var sammen med automatisk få melding. Slik gir appen oss alle et redskap for å kunne hindre smitten i å bre seg videre ut i samfunnet.

«Smittestopp» gir samtidig myndighetene en sterkt forbedret mulighet til å følge med på utviklingen av pandemien og se hvordan tiltakene virker.

Statsminister Erna Solberg skal selv laste ned «smittestopp» og hun håper at så mange som mulig av oss andre vil gjøre det samme, selv om det er helt frivillig. Appens verdi som smitteverntiltak øker nemlig dess flere telefoner den ligger på. Helst bør over halvparten av befolkningen bruke den.

Dataverkstøy som «smittestopp» minner oss igjen om hvor takknemlige vi skal være som lever i en type samfunn der myndighetene bruker slik teknologi til innbyggernes beste og ikke for å undertrykke sitt eget folk. Og dermed er vi tilbake ved utgangspunktet, George Orwells skrekkvisjon om overvåkningssamfunnet.

For få andre nasjoner er villige til å bruke de mulighetene den digitale revolusjonen gir til å kontrollere sin egen befolkning som nettopp koronavirusets opprinnelsesland, Kina.

Men sånn er det altså heldigvis ikke her. Og derfor vil vi oppfordre folk til å følge statsministerens eksempel. De fleste av oss aksepterer at det lagres personlige opplysninger, som brukes til å selge varer og tjenester til oss.

Det skjer for eksempel når vi laster ned sosiale medier-apper som Facebook, Instagram og Snapchat. Men i dette tilfellet er det snakk om en applikasjon som skal brukes til langt mer aktverdige formål, å stoppe smittespredning og forhåpentligvis redde liv.

Appen er allerede på plass på min telefon.