«Problemet er at rusmisbruk og overgrep i hjemmene ofte er vanskelig å oppdage. Barna står mange ganger fryktelig alene», skriver Dagen på lederplass. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Når viruskarantenen blir et fengsel

Få av oss hadde fantasi til å forestille oss hvor hardt koronakrisen kom til å ramme. Noen rammes hardere enn andre.

Dagen kunne nylig melde at omfanget av menneskehandel i verden har gått ned under koronakrisen, blant annet fordi det er blitt mer komplisert å transportere mennesker over landegrensene.

Det er også færre prostituerte på gatene, fordi pandemien gjør det vanskeligere for kriminelle som driver med hallikvirksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er godt nytt, men bildet er sammensatt. For sexindustrien tar slett ikke koronafri. Det viser seg at omfanget av pornobruk har gått opp under pandemien. Trafikken øker etter hvert som folk tilbringer mer tid hjemme i karantene.

Andreas Andersen, generalsekretær i Misjonsalliansen, advarte tirsdag om korona-konsekvenser for barn på Filippinene. Når hele samfunnet stenges ned, betyr det nemlig økt fare for overgrep.

Personer bosatt i Norge eller andre vestlige land bestiller overgrep som direktesendes via videotjenester. Slik blir barn i sårbare situasjoner enda mer sårbare, når samfunnet ikke fungerer som normalt.

Andersens inderlige oppfordring er at politiet må få midler nok til å møte utviklingen med effektive tiltak. Han ber også om at giverne ikke må glemme organisasjoner som driver forebyggende arbeid nå under krisen, for innsatsen trengs mer enn noen gang. Det er en oppfordring vi slutter oss til.

Også her hjemme vet vi at sårbare barn er enda mer utsatt akkurat nå. Politiet gikk tidlig ut og sa at de fryktet at stengte skoler kunne føre til en økning i familievold.

Regjeringen forsikrer at de har hatt barn i utsatte familier på radaren siden de strenge smitteverntiltakene ble innført. Blant annet har enkelte barn fått lov å komme på skolen, selv om skolene er stengt.

Problemet er at rusmisbruk og overgrep i hjemmene ofte er vanskelig å oppdage. Barna står mange ganger fryktelig alene.

Det er et skritt i riktig retning når regjeringen nå oppretter et døgnåpent chattetilbud for sårbare barn og unge, som en mulighet for å si fra, i tillegg til den eksisterende alarmtelefonen for barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samt at eksperter skal vurdere konsekvensene for de yngste av smitteverntiltakene. For det er klart at noen grupper betaler en skyhøy pris for tiltakene som er iverksatt.

Familievold rammer også mange kvinner. Tirsdag oppfordret FNs generalsekretær António Guterres verdens land til å inkludere beskyttelse av kvinner som del av tiltakene mot koronaepidemien.

Restriksjonene og isoleringen som er nødvendig for å bekjempe pandemien, kan bli livsfarlig for kvinner som stenges inne med voldelige menn.

Guterres understreker at det er viktig at rettssystemet fortsetter å straffeforfølge overgripere. Han oppfordrer også de enkelte land til å sørge for godt fungerende krisesentre. Det er oppfordringer verd å merke seg.

Familien skulle være et trygt sted. Slik er det ikke for alle. Restriksjoner og karantene er nødvendig for å bekjempe pandemien, men gjør samtidig at kvinner og barn over hele verden blir mer eksponert for vold og overgrep.

Mange er fanget, med små sjanser til å unnslippe eller slå alarm. Da må andre slå alarm for dem.