Abid Raja (V) ankommer Eidsvoll med kona kona Nadia Ansar og barna i bunad på 17.mai i forbindelse med feiring under 200-års Grunnlovsjubileet på Eidsvoll. Foto: Anette Karlsen, NTB scanpix

Abid Rajas store 17. mai-ansvar

Friheten vår er innskrenket. Da er det ekstra viktig å feire den.

Kulturminister Abid Raja varsler at årets markering av 17. mai blir annerledes enn tidligere år. Porsgrunn har allerede, som landets første kommune, avlyst sin nasjonaldagsfeiring. Og det er ventet at flere vil følge etter. Vanlig norsk 17. mai med store, festglade menneskemengder samlet på små områder er neppe tilrådelig mens smitten er løs i samfunnet.

Regjeringens endelige råd om hvilke forholdsregler som skal tas og hvordan feiringen skal se ut, kommer først etter påske. Raja sier han vurderer flere måter å gjøre 17. mai minneverdig på, selv om det ikke kan skje på den tradisjonelle måten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For nå gir det nok ikke høye odds å spå at barnetogene i de store byene vil bli et offer for koronaens herjinger. Og det er faktisk et stort offer. Norsk nasjonaldagsfeiring skiller seg fra de fleste andre i verden. Og det er ikke bare fordi oppslutningen er helt eksepsjonell i den norske befolkningen. Nei, vi er først og fremst unike på grunn av måten vi markerer dagen på.

Der andre land feirer med militærparader for å vise nasjonal makt og styrke, gjør vi det annerledes her hos oss. Vi viser frem det fineste vi har, barna våre. Vi lar nasjonens fremtid være det som dominerer i gatebildet, ikke soldater med gevær eller våpensystemer på lastebiler. For som Henrik Wergeland lærte oss, så er de en nasjon de med, de små en alen lange.

Men i 2020 blir det altså en markering ulik de fleste andre. Det ligger an til å bli den mest innskrenkede 17. mai siden 1944, det siste året den tyske okkupasjonen gjorde det umulig å feire den friheten vår nasjonaldag handler om.

Selv om vi har full forståelse for og tillit til at regjeringen gjør de 17. mai-tiltakene som må til for å begrense koronasmitten, så vil vi likevel oppfordre de ansvarlige til å arbeide hardt for å gjøre årets nasjonaldagsfeiring så god og verdig som mulig. Vi mener at det er ekstra betydningsfullt i år når en ytre fiende igjen truer våre liv og vår frihet.

For når friheten innskrenkes blir det særlig viktig å feire den. Mange nordmenn opplever nå at den økonomiske friheten og tryggheten deres er revet vekk under dem. Og vi alle sammen lever for øyeblikket under en type reise- og bevegelsesrestriksjoner som vi ikke har sett maken til siden krigen.

Og midt i denne krisen ser vi mange sterke eksempler på nasjonale norske verdier og kvaliteter som det virkelig er verdt å feire. Vi bør feire det samholdet vi nå opplever i vanskelige tider. Vi bør feire den spesielle tilliten vi har til hverandre her i det kalde landet vårt.

Vi bør feire den nasjonale dugnaden vi alle deltar i. Og særlig bør vi feire alle de som kjemper helt fremst i fronten i kampen mot viruset og for å holde samfunnshjulene i gang. Kort sagt, nå trenger vi en feiring av det nasjonale.

Som kulturminister er det Abid Raja som sitter med mye av ansvaret for hvordan årets nasjonaldagsfeiring skal utformes. Og det er et stort ansvar. For mye taler for at 17. mai 2020 blir den viktigste nasjonaldagen vår siden slutten av okkupasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang
Les også
Enslig, men aldri ensom – ikke før nå