Vårt ansvar for de svakeste

For verdens fattigste barn kan koronapandemien få farlige ringvirkninger.

For verdens fattigste barn kan korona bli toppen av isfjellet, advarer en overskrifti Kristeligt Dagblad. Flere eksperter frykter at kampen mot viruset kan svekke innsatsen mot andre sykdommer og trusler de minste og svakeste på kloden står overfor.

– Vi frykter den totale kollaps. Fordi alle de andre sykdommene barn dør av kan komme helt ut av kontroll, mens alle er opptatt av å bekjempe korona, sier generalsekretær Karen Hækkerup i Unicef Danmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fleste av oss blir i disse dager minnet om at livet ikke kan tas for gitt. Vi ser at helsetjenesten vår stilles overfor store utfordringer. Sammenliknet med andre europeiske land som Italia og Spania er vi likevel, i alle fall så langt, forskånet for virkelig store prøvelser på velferdssamfunnet.

Hvert menneske står seg selv og sine egne nærmest. Det er både naturlig og nødvendig at hvert land gjør det som er mulig for å sikre liv og helse for egne borgere. I møte med en så ekstraordinær utfordring stilles imidlertid også solidariteten vår med verdens fattige på prøve.

Rundt 385 millioner barn lever i ekstrem fattigdom, ifølge FN. Det er et svimlende tall. Og barn har mer enn dobbelt så stor risiko for å leve i en slik situasjon, som innebærer å måtte klare seg for mindre enn rundt to amerikanske dollar om dagen. Sykdommer som meslinger, kolera og malaria kan vise seg å kreve titusenvis av ekstra barneliv, om ikke flere, i kjølvannet av koronapandemien.

Når helsesystemene i rike europeiske land står i fare for å bukke under i møte med smitten, er det nesten så man ikke tør tenke på hva som kan skje i fattige afrikanske land.

Selv om barn i utgangspunktet ikke ser ut til å være spesielt sårbare for koronaviruset, kan det få katastrofale følger hvis de ikke følges opp med vaksinasjon, ernæringstilskudd og mor-barn-undersøkelser.

Mange barn får også sitt eneste skikkelige måltid om dagen på skolen. Når skolene er stengt, fører det til at de ikke får næringen de trenger.

– Vi kan kanskje skifte til online undervisning, men ikke til online bespisning, sier direktør Carmen Burbano i Verdens matvareprograms arbeid for skolemat ifølge Kristeligt Dagblad.

Barna er alltid mest utsatt når kriser rammer. Når familier og samfunn bryter sammen, er det de minste som lider mest. Det finnes ingen kjappe og enkle løsninger på slike enorme utfordringer som vi nå står overfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men ut fra en kristen forståelse av menneskeverd og forpliktelse til å tenke på vår neste, er det avgjørende at vi ikke stiller oss likegyldige til andres nød og lidelse. Våre egne utfordringer og bekymringer bør heller være en påminnelse om at det er mange som er langt verre stilt. De trenger vår omtanke og støtte.

Bibelen inneholder svært mange oppfordringer, for ikke å si ordre, om å ta seg av de svake. Ansvaret for de fattige går som en tråd gjennom både Det gamle og Det nye testamente.

Koronapandemien har slått inn med større alvor mot slutten av fastetiden. La oss minnes ansvaret Gud har gitt for å dele av vår overflod og be for dem som lider.