Ytringsfriheten under press

Ytringstoleranse er et begrep som må innføres i debatten.

I 1999 kom anbefalingene fra den første ytringsfrihetskommisjonen på bordet. De resulterte i endringer i Grunnloven. For en måned siden nedsatte Kulturdepartementet en ny kommisjon som skal sjekke hvordan det står til med ytringsfriheten, uten å fremme forslag til lovendringer.

Vi må innse at også vi har utfordringer i forhold til ytringsfriheten. Kulturdepartementet retter blant annet oppmerksomheten mot de siste årenes revolusjon innen sosiale medier. Det har på en side har styrket ytringsfriheten, men på den andre siden også har satt den under press.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det handler blant annet om forekomsten av falske nyheter, men også om noe som kan se ut som en selvmotsigelse: Det er ikke slik at sosiale medier er for alle. Stadig flere opplever at de ikke orker å si hva de mener, hva de står for eller hva gjør fordi de blir møtt med både hatske og nedsettende kommentarer.

Ytringstoleranse er et begrep som må innføres i debatten. For ytringsfrihet kan bli et hult begrep dersom vi som mottakere ikke er villige til å godta at avsendere av et budskap mener noe annet enn det vi selv står for.

Forfatter, tegner og samfunnsdebattant Knut Nærum har oppsummert det slik: «Jeg mener at ytringsfriheten også skal brukes til å si teite og urimelige ting. Å kunne komme med ytringer som hele resten av verden er uenig i. Det er bare sånn vi kan måle ytringsfriheten.»

Vi skal heller ikke se langt ut over Norges grenser for å finne eksempler på at ytringsfriheten ikke er noen selvfølge og at den er satt under kraftig press. Enkelte land fengsler meningsmotstandere og forbyr opposisjonspartier å delta i valg. Pressefolk som våger å kritisere regimet og de som sitter med makten blir brakt til taushet.

Men undergraving av ytringsfriheten skjer også på andre måter. I de første månedene av dette året har vi sett en skremmende utvikling i Storbritannia. En planlagt møtekampanje med den amerikanske evangelisten Franklin Graham har blitt systematisk motarbeidet og underminert.

Kampanjen hadde inngått ti leieavtaler med eiere av store møtesaler. En etter en trakk de seg og sa at de ikke ville la Graham bruke deres lokale. Årsaken er en «vellykket» aksjon fra den britiske organisasjonen for lesbiske, homofile og transpersoner. De tålte ikke at Graham skulle få komme til orde med et budskap som går på tvers av det de selv står for.

Det er en feig og urovekkende aksjonsmåte. I stedet for å ta en åpen debatt, sørget de for å kneble meningsmotstanderen på en effektiv måte. Ytringsfriheten blir satt til side og ytringstoleransen eksisterer ikke.

Spesialist på ytringsfrihet, jurist Anine Kierulf påpeker at ytringsfrihet «er en forutsetning for demokrati. Uten frie ytringer, ingen fri informasjon, ingen fri meningsdannelse og intet reelt grunnlag for demokrati».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ytringsfrihet er grunnsteinen i demokratiet. Derfor er det så viktig å stadig fornye bevisstheten omkring den delen av menneskelig frihet.