Her er Asia Bibi (til venstre) sammen­ med den franske journalisten Anne-Isabelle Tollet som har skrevet biografien om henne.

Fremdeles dømmes folk til døden for blasfemi

Ingen er så langt henrettet for blasfemi. Likevel er situasjonen alvorlig for de nær 40 personene som ifølge BBC nå sitter med dødsdom for blasfemi i pakistanske fengsler.

Den kristne, pakistanske kvinnen Asia Bibi ble verdenskjent da hun i 2010 ble dømt til døden for påstått blasfemi. Mot alle odds ble hun frikjent høsten 2018. Nå lever hun på hemmelig adresse i Canada. Tilsynelatende fikk saken en lykkelig slutt.

Det var ingen selvfølge av det skulle gå slik. Det kommer tydelig frem i en svært interessant dokumentar om Asia Bibi-saken og den pakistanske blasfemilovgivningen som nylig ble vist på NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dokumentaren viser hvilke ødeleggende konsekvenser blasfemilovene har for tros- og ytringsfrihet. Og ikke minst hvor rettsløs man ofte er i Pakistan, hvis man får en blasfemibeskyldning mot seg.

«Blir du anklaget for blasfemi, er livet ditt i Pakistan over», sier den muslimske aktivisten Gulalai Ismail i dokumentaren, som også viste hvordan blasfemilovene rammer kristne og andre minoriteter hardt. Selv om de fleste som anklages for blasfemi er muslimer, er minoritetene overrepresentert blant ofrene.

Det spiller mindre rolle om beskyldningen er rett eller falsk. Skulle man bli frikjent i retten, henger mistanken likevel ved. Det finnes en rekke eksempler på at mobb har tatt loven i egne hender og drept personer som er frikjent.

Ingen er så langt henrettet for blasfemi. Likevel er situasjonen alvorlig for de nær 40 personene som ifølge BBC nå sitter med dødsdom for blasfemi i pakistanske fengsler. En av dem er universitetslæreren Junaid Hafeez. Han ble arrestert i 2013 etter beskyldninger om å ha postet nedsettende kommentarer om profeten Muhammed på sosiale medier.

Den første advokaten hans, Rashid Rehman, ble skutt og drept i 2014, da det ble kjent at han hadde sagt ja til å forsvare universitetslæreren. Drapet viser at det er forbundet med stor risiko å forsvare en blasfemimistenkt.

Denne advokaten er, som Dagens lesere vet, ikke det eneste uskyldige offeret. Punjabs guvernør Salman Taseer og ministeren for religiøse minoriteter, Shahbaz Bhatti, ble drept i 2011 etter å ha uttrykt seg kritisk til disse lovene. Vi kunne nevnt flere.

Selv har Asia Bibi hele tiden bedyret sin uskyld. At hun til slutt ble frikjent, skyldes ikke minst at det fantes advokater og dommere som var villige til å gjøre jobben sin, selv om de løp en stor, personlig risiko.

At det finnes mennesker som dem, med mot og faglig integritet, gir håp i en krevende situasjon. Frifinnelsen av Asia Bibi var en seier for den pakistanske rettsstaten. Selv blir hun likevel aldri helt fri. Drapstruslene vil følge henne resten av livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NRK-dokumentaren viste hvordan sterke religiøse og politiske krefter i Pakistan forsvarer blasfemilovene og bruker dem til å mobilisere sine tilhengere. Statsminister Imran Khan måtte fri til ytterliggående islamister for å bli valgt. Det er nedslående at han forsvarer disse lovene som er en trussel mot liv, rettssikkerhet og trosfrihet for så mange.

Å få avskaffet blasfemilovene, virker ikke realistisk i overskuelig fremtid. Derimot bør det internasjonale samfunn legge press på Pakistan for å hindre misbruk og sørge for at det blir straffbart å rette falske anklager om blasfemi mot andre mennesker, slik flere kritikere tar til orde for i dokumentaren.