Bildet viser et lite utvalg av
...
Bildet viser et lite utvalg av kirkene det var mulig å stemme på. Foto: Wikimedia, CC.3.0
leder
Det folkelige kirkeengasjementet
Del
Dagen har dratt i gang den største nasjonale debatten om kirkearkitektur på mange år. Kirkens ledelse burde være glad for det folkelige engasjementet, men reagerer dessverre med sinne og gravalvor.

Saken har sitt utgangspunkt i en debatt på Twitter der den arbeidskirkearkitekturen som preget kirkebyggingen på 60- og 70-tallet, ble kritisert. Studenten Magnus Løken postet et bilde av Jørpeland kirke (bygd 1969) og spurte sine følgere om den var Norges styggeste?

Han hadde ventet seg noen få reaksjoner, men ble helt overveldet over responsen. Det kokte på Twitter-tråden, og da engasjementet omsider la seg, hadde han fått inn hele 70 forslag på andre kirker.

Dagen skrev om Twitter-debatten i forrige uke og inviterte samtidig våre lesere på nett til å si sin mening om spørsmålet i en uhøytidelig kåring . Det er ikke vår mening å tråkke på noen og det både håper og regner vi med at de fleste ser. Dagen er jo en folkelig avis med glimt i øyet, må vite.

Det er imidlertid litt vanskelig å få øye på den humoristiske sansen hos Den norske kirkes ledelse for tiden. For det er noe gravalvorlig, humørløst og også litt elitistisk over den reaksjonen som nå kommer fra Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum. «Hva i all verden er det dere driver med, Dagen», skriver hun i et Facebook-innlegg som har blitt sitert både i Vårt Land og hos NTB.

Men om kirkeledelsen ikke evner å se det uhøytidelige i kåringen, så burde de i hvert fall sette pris på det engasjementet den skaper. Så langt har 7000 vært inne på Dagens nettsider og avgitt sin stemme.

Og enda viktigere: Denne saken har blåst i gang en interessant debatt om kirkearkitektur rundt om i hele landet. En lang rekke medier, både lokale, regionale og nasjonale har omtalt kåringen og flere steder diskuteres det nå heftig hvordan en kirke bør være utformet.

Vi mener at en sånn debatt er både sunn, nødvendig og faktisk også positiv. Et engasjement rundt kirkearkitektur viser jo at folk er glad i kirken sin. Det er jo derfor de i det hele tatt viser interesse for hvordan den ser ut.

Kirkeverge Kjetil Nordstrøm i Haugesund er inne på noe av det samme når han overfor Haugesunds Avis kommenterer at Rossabø kirke figurerer på listen: - Jeg tror ikke det hadde vært så ille om vi hadde vunnet kåringen, det kunne kanskje bare skapt enda mer engasjement for kirken.

Vi vet samtidig at det også kan være sterke negative følelser knyttet til visse typer kirkearkitektur, spesielt den moderne sådanne. Kunsthistoriker Henrik von Achen ved Universitetet i Bergen peker i Dagen på at 70-tallstrenden med arbeidskirker skapte en «betongarkitektur» som mange reagerer mot. Det bildet bekreftes også i avstemningen, der denne typen kirker ser ut til å gjøre det spesielt dårlig.

Vi mener det er viktig at vanlige folk får være med å uttrykke sin mening om hvordan kirker bør se ut. Kirkearkitektur er ikke bare et spørsmål for eliten, fagfolk, arkitekter - og kirkerådsledere. Nå har vi fått en ordentlig folkelig debatt om dette temaet. Det hadde definitivt ikke skjedd dersom vi hadde trykket en fagartikkel om kirkearkitekturens ulike sjangre.

vebjørn selbekk,leder,lederartikkel,magnus løken,kirkebygg,kirker,den norske kirke