Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Kinesisk overvåkning er en global trussel

Utviklingen i Kina er dypt urovekkende.

Den bekymringsfulle utviklingen i Kina var tema da to store, internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner lanserte sine årsrapporter denne uken.

Åpne Dører pekte på tydelige trender bak forfølgelsen av kristne, da de la frem sin årlige forfølgelsesliste onsdag. Foruten urovekkende vekst i voldelig islamisme i Afrika og deler av Asia, samt organisert kriminalitet i Latin-Amerika, advarer de også mot at digital overvåkning truer trosfriheten i flere land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Bruken av biometri og kunstig intelligens er i ferd med å bli et kraftig redskap for autoritære stater som ønsker å kontrollere dissidenter og kristnes frihet til å leve ut sin tro», heter det i organisasjonens årsrapport.

Verst er situasjonen i Kina. På få år har undertrykkelsen av kristne økt betydelig. Kirker blir overvåket og stengt. Kors blir fjernet. Kristne ledere blir tatt inn til forhør og noen ganger fengslet. Vanlige kirkegjengere blir truet. Salg av bibler over internett er blitt forbudt.

Det er også forbudt for barn under 18 år å være med på kirkelige aktiviteter. Og når Åpne Dører i årets rapport kan melde om rekordmange angrep på kirker, skyldes det nettopp en økning i slike hendelser i Kina.

Som om denne utviklingen ikke er ille nok, bidrar myndighetenes stadig tettere overvåkning av egne borgere til at livet for kristne, muslimske uighurer og andre utsatte grupper blir stadig vanskeligere. Et nettverk av overvåkningskameraer følger alle borgere i urbane strøk ved hjelp av ansiktsgjenkjenning. Slik blir det umulig å stikke seg vekk.

Alt blir fanget opp på myndighetenes radar. Åpne Dører melder at selv kirker må installere kameraer med ansiktsgjenkjennende teknologi. Situasjonen som beskrives er absurd. Men så langt er altså Kina villig til å gå for å kontrollere befolkningen og religionen.

Inntrykket bekreftes i årsrapporten til Human Rights Watch (HRW), en av verdens største menneskerettighetsorganisasjoner. De advarte mot at Kina utgjør en stadig større trussel mot det internasjonale menneskerettighetssystemet da også de lanserte årsrapporten sin på onsdag.

Organisasjonen anklager ifølge NTB Kinas president Xi Jinping for å ha skapt et overvåkningssamfunn som kan sammenlignes med det George Orwell beskrev i romanen «1984». «Nå prøver Kina å utvikle denne sensuren til resten av verden», sier HRW-leder Kenneth Rooth.

Dette får noen ganger komiske utslag, som da kinesiske skiledere forsøkte å fjerne bøker om Falun Gong-bevegelsen fra biblioteket i Meråker, slik det skjedde før jul. Uendelig mye verre er det når Kina bruker sin innflytelse i FN til å blokkere tiltak som er ment å beskytte forfulgte menneskegrupper. Eller når de bruker sine økonomiske muskler til å stilne kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utviklingen i Kina er dypt urovekkende. Forfølgelsen av kristne er ille. Overgrepene i provinsen Xinjiang, der mellom en og tre millioner uighurer er internert i fangeleirer, er enda mye verre.

Advarslene fra Åpne Dører og HRW er de siste i en rekke av mange som viser at kinesiske ledere er en trussel både mot sine egne borgere og mot respekten for menneskerettighetene globalt. Det viser også hvor viktig det er at verdens ledere står opp mot Kina og ikke viker unna, slik norske myndigheter for ofte har gjort.

Les også
Eksplosjon av islamistisk vold i AfrikaForfølgelseslisten
Les også
Forfølgelsen rammer kvinner og menn ulikt