Illustrasjonsfoto: Vegard Grøt
...
Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt, NTB scanpix
leder
Den iranske trusselen mot Norge
Del
Iran er ikke bare en fiende av den jødiske staten og norske israelvenner, men av oss alle.

Det høres ut som et drama hentet rett ut fra en spionroman, men er altså bekreftet av Politiets sikkerhetstjeneste. En iransk etterretningsagent ble i 2016 stoppet inne i hagen til en sentral person i en norsk proisraelsk organisasjon. PST hadde skygget iraneren helt siden han hadde landet på Gardermoen.

Det var TV2-programmet «Bak fasaden» som fortalte den oppsiktsvekkende og ikke så rent lite skremmende historien tidligere i uken. Dagen kjenner mannens identitet, men har valgt å respektere hans ønske om anonymitet.

Det gjør vi, selv om vi ikke legger skjul på at vi i situasjoner som dette i det lengste håper at folk skal være villige til å stå frem og gi et ansikt til den trusselsituasjonen de opplever.

Det er nemlig av stor verdi å vise hvilke kostnader det kan ha å stå på Israels side i Midtøsten-konflikten, spesielt når man er en profilert person i det norske arbeidet for å støtte den jødiske staten. Som dette tilfellet viser, kan slikt arbeid faktisk medføre uønsket og potensielt farlig interesse fra Israels fiender.

Men Iran er ikke bare en fiende av den jødiske staten og norske israelvenner. Deres etterretning retter seg også mot andre norske borgere. Flere norske eksil-iranere lever i frykt for at ayatolla-regimets fangarmer kan nå dem også etter at de har flyktet til Norge.

Den norsk-iranske bloggeren Mina Bai satte ord på dette i et Facebook-innlegg nylig. Hun beskriver både frykten for hva som kan skje med familien hjemme i Iran på grunn av hennes kritikk av ayatollaene. Og hun tenker også på at «regimets lange arm», kan utgjøre en fare for henne, selv om hun bor i Norge.

Iranere som blir kristne her i Norge kan også ha grunn til å frykte iransk etterretningsvirksomhet på norsk jord. I 2006 omtalte vi saken der bilder fra en lukket dåpshandling av en iransk asylsøker i Filadelfia-menigheten i Oslo plutselig dukket opp hos myndighetene i Iran.

Det religiøse politiet troppet opp og viste fotoene fra Oslo til den døptes familie i hjemlandet. Det er ganske ekstremt å tenke på at det iranske presteregimets tentakler skulle nå helt opp i et norsk dåpsbasseng. Men så alvorlig ser altså islamistene i Teheran på at noen av deres borgere slutter å tro på Allah og Muhammed.

Det aller alvorligste Iran-inspirerte handlingen på norsk jord er imidlertid attentatet mot Aschehougs forlagsjef William Nygaard tilbake i 1993. Forlaget hadde fire år tidligere gitt ut Salman Rushdies bok «Sataniske vers» til tross for fatwaen fra Iran om at alle som bidrog til oversettelse og utgivelse skulle drepes.

Også i den saken spilte en privat hage en viktig rolle. Attentatmannen satt nemlig klar skjult bak hagebuskene da Nygaard kom ut av boligen sin denne oktobermorgenen for 26 år siden. Han plasserte tre kuler i forlagssjefens kropp og overlot ham til å dø. Heldigvis overlevde William Nygaard, men den gangen var vi bare få millimeter fra å oppleve et islamistisk inspirert drap på norsk jord.

Drapsforsøket er fortsatt uoppklart, men sporene peker naturlig nok i retning av den norske ambassaden til det regimet som utstedte dødsdommen mot Rushdies utgivere.

leder,vebjørn selbekk,israel,iran,norge bak fasaden,tv2,mina bai,pst