Espen Ottosen fotografert unde
...
Espen Ottosen fotografert under Arendalsuka i høst. Foto: Astrid Dalehaug Norheim
Leder
Nei, Vårt Land, Ottosen er ikke marginal
Del
Vårt klare inntrykk og erfaring er at store deler av det aktive, gudstjenestebesøkende Kristen-Norge er stolt og glad for at man har en slik person som Espen Ottosen til å representere dem i den røffe debatten om kristen samlivsetikk.

Å forklare og forsvare det klassiske kristne synet på samliv og ekteskap er en av de aller mest kompliserte kommunikasjonsoppgavene som finnes i Norge akkurat nå. For ikke å si den aller vanskeligste.

I tillegg til selve utfordringen med å formidle et syn som blir stadig mer upopulært, har dette oppdraget også i økende grad blitt personlig belastende for de som fortsatt har mot til å gå inn i det.

Det er nemlig lenge siden denne debatten foregikk på en rolig og saklig måte. I stedet hagler nå skjellsordene. Kommentarfeltene og sosiale medier renner over av negative karakteristikker. Og til og med journalister som selv lager stoff om saken, går ut av den objektive formidlerrollen og opptrer som svært opphissede debattaktører med skarpe ord mot de som har et annet syn enn dem.

Midt i den siste ukens mediestorm om homoterapi er det en mann som likevel står fjellstøtt. Espen Ottosen har enda en gang imponert oss med måten han opptrer i denne debatten på.

Vi synes informasjonssjefen i Norsk Luthersk Misjonssamband utfører sin kommunikasjonsoppgave med glans til tross for det krevende utgangspunktet. Ottosen kombinerer klarhet og bibeltroskap med en lyttende holdning.

Selv om han blir hardt angrepet, ja tidvis utskjelt på direktesendt TV, så klarer han å opptre rolig og verdig, men samtidig offensivt på vegne av det budskapet han formidler. Og så pakker han alt sammen inn i et smilende og åpent kroppsspråk, som også er med på å styrke totalinntrykket.

Vårt klare inntrykk og erfaring er at store deler av det aktive, gudstjenestebesøkende Kristen-Norge er stolt og glad for at man har en slik person som Espen Ottosen til å representere dem i den røffe debatten om kristen samlivsetikk.

Desto mer merkelig var det Vårt Land skrev på lederplass på fredag. Her peker de nettopp på ordskiftet om homoterapi og kritiserer NRK for måten panelet i Fredrik Solvangs Debatten i forrige uke var sammensatt på.

Vårt Land viser til at Den norske kirke ikke var representert, for eksempel med leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum. På Facebook skrev hun etter Debatten: «Jeg får bare lyst til å rope og skrike… Det er ikke sant at Gud ikke liker homofili.»

Men noen roping fra Kirkerådets leder ble det altså ikke anledning til.

Man må gjerne ha meninger om panelsammensetning. Det er som kjent ingen eksakt vitenskap. Det vi imidlertid reagerer sterkt på er når det fremstilles i Vårt Lands leder som om Espen Ottosens og andres deltagelse i NRK-debatten er eksempler på hvordan «smale, og i noen tilfeller marginale, grupper i norsk kristenhet over tid får anledning til å prege både debatten og det allmenne bildet av kristen tro og kristen etikk».

Vi vil minne vår gode kollega Vårt Land om to ting.

For det første: Norsk Luthersk Misjons­samband, som Ottosen representerer, er ingen marginal gruppe, men faktisk en av Nord-Europas største misjonsorganisasjoner.

For det andre: Det er ­faktisk Den norske kirkes og Vårt Lands liberale oppfatning om likekjønnede ekteskap som er det marginale synet i den verdensvide kristne kirke.

espen ottosen,lederartikkel