Fra KRIKs generalforsamling i november. Foto: Ingjerd Våge

KRIK er ikke lenger tverrkirkelig

Med dette avstemningsresultatet har KRIK i virkeligheten effektivt plassert seg selv som en teologisk liberal organisasjon i det kirkelige landskapet.

Generalsekretær i KRIK Silje Kvamme Bjørndal gleder seg over at et flertall på generalforsamlingen i helgen gikk inn for at samboere og homofilt samlevende skal få være ledere i organisasjonen.

Gleden hennes er forståelig siden dette steget i liberal retning tydeligvis har vært personlig viktig for henne å få gjennomført.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette vil bevare organisasjonen som tverrkirkelig, jubler generalsekretæren i intervju med Dagen. På det punktet tror vi imidlertid at Silje Kvamme Bjørndal står i fare for å glede seg for tidlig.

Ja, KRIK har operert som en tverrkirkelig aktør, og det har åpenbart vært organisasjonens styrke. Men med styrevedtaket om samliv, som nå altså også er bekreftet av generalforsamlingen, så forlater man i praksis denne økumeniske linjen. Nå tar man i stedet helt bevisst et liberalt standpunkt i en av de mest betente sakene i norsk kristenhet.

Dette er et vedtak som splitter, ikke samler.

Med dette avstemningsresultatet har KRIK i virkeligheten effektivt plassert seg selv som en teologisk liberal organisasjon i det kirkelige landskapet. Det bør generalsekretæren og hennes støttespillere være klar over.

Det er heller ikke et spesielt tverrkirkelig trekk at KRIK har gjort dette vedtaket selv om de godt visste at både Misjonssambandet og Indremisjonsforbundet har gått langt i å antyde at de vil bryte samarbeidet med organisasjonen hvis så skjedde.

Enten må KRIK-ledelsen tro at NLM og IMF bløffer og at de likevel ikke kommer til å gjøre noe når det virkelig kommer til stykket. Eller så synes de øyensynlig ikke at det er et så veldig stort tap å miste noen av disse sine hovedstøttespillere. KRIK er i hvert fall tydeligvis villig til å ta sjansen.

Særlig økumenisk er det uansett ikke i noen av tilfellene.

KRIK Høyfjellssenter har allerede brutt samarbeidet med sin tidligere moderorganisasjon på grunn av den teologiske endringen. Og KRIK-profilen og idrettstjernen Andreas Håtveit har vært helt klar på hvilke følger vedtaket vil ha for hans engasjement i organisasjonen. Han har varslet at han ikke lenger kommer til å ha noe med KRIK å gjøre og vil heller ikke lenger være instruktør.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det hjelper ikke å si at ekteskapet skal «løftes opp», når ungdommer over hele Norge kan få ledere som åpent og stolt lever på en helt motsatt måte av hva som er Guds beste for oss, het det i et opprop som Håtveit og flere andre venner av KRIK offentliggjorde før generalforsamlingen.

Vi kan heller ikke se hvordan misjonsorganisasjonene bare kan la dette passere uten at det får følger. Misjonssambandets generalsekretær Øyvind Åsland har tidligere vært tydelig i sin tale om at et slikt vedtak ville gjøre samarbeid mellom KRIK og NLM «umulig». Etter det første styrevedtaket var han litt mer uklar i sine kommentarer om hvilke følger vedtaket skulle få.

Men når KRIKs generalforsamling nå har opprettholdt det samme liberale standpunktet, bør man etter hvert nærme seg noen konklusjoner.

Les også
– Jeg er veldig glad for dette vedtaketKRIK
Les også
KRIK sier ja til at samboere og homofilt samboende kan være ledere
Les også
Hvorfor tar ikke flere kristne Håtveit i forsvar?
Les også
KRIK-gründer ut med støtte til omstridt vedtak
Les også
Idrettsstjerne kritisk til slappere lederkrav i KRIK: – Bør heller stramme inn
Les også
Dagen tar feil om KRIK