«Også i dag er det fare for at kirken fungerer som del av maktapparatet i så stor grad at den blir forlegen på troens vegne», mener Dagens lederskribent. Foto: Adobe Stock

Kristne institusjoner må bygges nedenfra

Forslaget fra byrådet i Oslo om å strupe den offentlige støtten til trossamfunn som ikke opererer i takt med gjeldende politiske idealer, bør være et varsel.

Om man vil påvirke et samfunn, er det å etablere institusjoner noe av det viktigste man kan gjøre. Politikere vet at det å styre morgendagens skole gir store muligheter til å danne neste generasjon. En annen slik institusjonstype er kirker. Med sin jevne virksomhet bidrar de til å forme mennesker fra uke til uke. Vi husker kanskje lettest de spesielle hendelsene. Men summen av hverdager påvirker oss vel så mye.

Store deler av Kristen-Norge har vært dyktige til å etablere institusjoner. Det finnes et vell av kristne skoler og barnehager. Med hver sin egenart former de sine elever og studenter. De bidrar til å utvikle hvordan ungdommen tenker, hvilke verdier de legger vekt på og hvilken etikk de vil leve etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Effekten av dette kan knapt overvurderes. Men utdanning er kostbart. I et land som Norge, hvor staten har spilt en særlig viktig rolle i samfunnsbyggingen, er offentlig finansiering for mange en uunnværlig byggestein. Vi lever med høye forventninger når det gjelder hvilke tiltak som fortjener offentlig støtte.

Men denne støtten blir ikke delt ut uten krav. I den senere tiden har flere kommet med innspill om å stramme inn støtten til trossamfunn. Fra tid til annen hører vi også forslag om å stille andre krav til religiøse skoler. I tråd med sekulariseringen blir utdanning med et religiøst utgangspunkt mistenkeliggjort på en annen måte enn før.

Det begynner å bli lenge siden trosopplæring var en hovedbestanddel i norske elevers skolehverdag. Derfor må kristne kirker og forsamlinger, og ikke minst kristne familier, i større grad enn før selv ta ansvar for å lære barna sine opp i den kristne tro.

Foreløpig ser vi ikke noen utstrakt bekymring for bortfall av offentlig støtte. Og det er ingen grunn til å ta sorgene på forskudd. Men det er grunn til å tenke nøye gjennom i hvor stor grad man i kristne sammenhenger vil være avhengig av staten.

Den kristne kirke ble ikke bygget ovenfra, menneskelig talt. Selv om både keiser Konstantin og andre politiske ledere har vært viktige figurer i den kristne kirkens utvikling, er det ikke først og fremst politiske myndigheter som har gitt kirken liv. I Østkirken kan man fortelle mye om livet som religiøs minoritet gjennom århundrer, og hvilke krav dette har satt til både indre åndskraft og samhold.

I Norge er finansieringen av tros- og livssynssamfunn bundet sammen i Grunnloven. Det er lite som tyder på noen grunnleggende endringer der i overskuelig fremtid. Men både for Den norske kirkes, og for andre kristne sammenhengers del, er det nødvendig å tenke gjennom hvem man er.

Også i dag er det fare for at kirken fungerer som del av maktapparatet i så stor grad at den blir forlegen på troens vegne. Dermed kan både kirker og skoler stå i fare for å gi avkall på deler av sin egenart fordi man trenger offentlig støtte.

Forslaget fra byrådet i Oslo om å strupe den offentlige støtten til trossamfunn som ikke opererer i takt med gjeldende politiske idealer, kan stå som et varsel om en tid hvor også Den norske kirke må forholde seg annerledes til sitt eget finansieringsgrunnlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Når avvik fra statens ideologi ikke lenger tolereres
Les også
Det offentlige som religiøst politi
Les også
Når statsstøtte blir en uting