Fange: Leah Sharibu er en av 110 jenter som ble bortført av Boko Haram i februar i fjor. Hun holdes fremdeles fanget, fordi hun nekter å konvertere til islam.

Dobbelt forfulgt

De rammes både fordi de er kvinner og fordi de tilhører en religiøs minoritet.

Dagen skrev sist lørdag om Leah Sharibu (16). Hun var en av 110 jenter som ble kidnappet av terrorgruppen Boko Haram fra en jenteskole i Dapchi i delstaten Yobe i Nigeria­ i februar i fjor.

Fem av jentene døde. Resten ble satt fri, med ett unntak. Leah, som var den eneste kristne jenta blant ­gislene, holdes fremdeles fanget. Grunnen er at hun nekter å ­konvertere til islam.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I forrige uke ble seks nye jenter bortført fra en skole i ­delstaten Kaduna i Nigeria. En bølge av kidnappinger har ­herjet delstaten som en mare den siste tiden. Både Boko ­Haram og muslimske fulani-gjetere bruker kidnappinger for å terrorisere lokalbefolkningen. Både kristne og muslimske jenter blir kidnappet, men gang på gang ser vi at det stilles krav om at de kristne skal konvertere til islam før de ­slippes fri.

I april 2014 ble minst 219 jenter bortført fra en skole i byen Chibok i Nigeria. Fem år etter er 112 fremdeles savnet. Flere av dem er blitt tvunget til å gifte seg med Boko Haram-­krigere og har fått barn. «Skammen hindrer dem i å reise hjem», skrev Al Jazeera på femårsdagen i vår.

Hvor traumatisk det er for en jente å bli bortført, ­misbrukt og revet bort fra sine nærmeste, kan vi bare forestille oss. De opplever et totalt tap av kontroll over sitt eget liv. Men ­kidnapping som metode rammer flere enn det enkelte ­offeret. Det rammer familier og folkegrupper. «Livet blir aldri det samme i Chibok. De er hjemsøkt av 14. april 2014», skrev al Jazeera. Lokalsamfunnet er som lammet. De venter og venter på døtrene som mangler.

Kidnapping av kristne jenter foregår også i betydelig­ ­omfang i Egypt og Pakistan. Nylig gikk en av Pakistans ­øverste kristne ledere, den katolske erkebiskopen Sebastian Shaw, ut og fordømte de mange kidnappingene av kristne jenter. Mønsteret er det samme der som i Nigeria: Jentene bortføres, tvangskonverteres og tvangsgiftes til muslimske menn. Ifølge avisen the Catholic Herald kan det være snakk om så mange som 700 kristne jenter årlig. Legger man til de mange hindu-jentene som også er blitt kidnappet, kommer tallet opp i over tusen per år.

Erkebiskop Sebastian Shaw mener årsaken er sammensatt. Det kan nok handle om menn som ser pene jenter som de vil ha, sier han. Men saken har også en religiøs side, legger han til og understreker at «kidnapping er en forbrytelse og må behandles som sådan».

Problemet er nemlig at politiet ofte gjør lite for å hjelpe­ foreldre som kommer for å anmelde og be om hjelp til å finne sine bortførte døtre. Det var det som skjedde etter ­kidnappingen av kristne Shalet Javed (15), en av sakene som har vakt stor oppmerksomhet i Pakistan i år. I tre dager forsøkte foreldrene å overtale politiet til å ta i mot en anmeldelse, men de møtte ifølge det katolske nyhetsbyrået AsiaNews bare en mur av taushet. Senere kom det frem at jenta var blitt solgt av menneskehandlere. For vår egen regjering som nå øker innsatsen mot moderne slaveri, er det verd å merke seg at ­religiøs forfølgelse og menneskehandel noen ganger kan være to sider av samme sak.

Mange steder blir kvinner dobbelt forfulgt: De rammes­ både fordi de er kvinner og fordi de tilhører en religiøs ­minoritet. Overgrepene mot tusener av yazidikvinner i Irak og muslimske rohingya-kvinner i Myanmar er ferske eksempler­ på dette. Også kristne kvinner ble bortført i Irak. Dagen har intervjuet flere av dem. Uten unntak forteller de at de ble forsøkt presset til å konvertere til islam. Bortføringene hadde definitivt en religiøs komponent, slik den pakistanske biskopen sier. Vi er her vitne til de groveste brudd som tenkes kan på kvinners trosfrihet.

Samtidig får kvinner i sårbare situasjoner nå økende ­oppmerksomhet verden over. Det gir håp. For et år siden­ i disse dager ble det kjent at fjorårets fredspris gikk til ­Denis Mukwege­ fra Kongo og Nadia Murad fra Irak for deres kamp mot voldtekt brukt som våpen i krig. I går var den internasjonale­ jentedagen, FNs dag for jenters rettig­heter. Snart er det søndag for forfulgte. Både Åpne Dører og ­Stefanusalliansen retter i år oppmerksomhet mot kvinner som blir forfulgt på grunn av sin tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når det gjelder engasjement for trosfrihet skal KrFs Knut Arild Hareide ha ros for å stille spørsmål i Stortinget om hva Norge gjør for religiøse minoriteter i Pakistan. Det var oppmuntrende å lese utenriksminister Ine Eriksen Søreides (H) svar. Hun forsikrer at dette jevnlig blir tatt opp direkte med pakistanske myndigheter.

Søreide erkjenner at overgrep som drap, vold, tvangskonvertering og tvangsekteskap skjer, at rettsforfølgelsen ofte uteblir og at den rådende straffefriheten er med på å fremme nye overgrep. Ved å peke på problemet med straffefrihet berører Søreide et av de viktigste punktene i kampen mot kidnapping, seksuell vold og moderne slaveri.