KRISESTEMNING: Frp-leder Siv Jensen fotografert i det hun er i ferd med å forlate Statsministerens kontor etter et møte tidligere i uken. Bompengestriden truer nå med å ødelegge regjeringssamarbeidet mellom de fire borgerlige partiene.

Frps regjeringsvilje avgjør om det blir krise

Hvor stor er Frps vilje til å fortsette å regjere? Det er det som til slutt vil avgjøre om bompengestriden ender i regjeringskrise.

Fortsatt er det sannsynlighetsovervekt for at de fire borgerlige partiene kommer til enighet i den betente konflikten rundt bompenger. Men sjansen for at spetakkelet ender med regjeringens fall - eller i hvert fall at et parti pakker sammen og forlater fellesskapet - er økende.

Ordbruken mellom de to hovedmotstanderne, Frp og Venstre, hardner nå til nærmest for hver dag som går. Og kompromissviljen øker ikke akkurat av at den ene elendige meningsmålingen avløser den andre. Det gjelder for begge disse partiene, men situasjonen er særlig prekær for Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Venstre er på en måte vant med at gallupene jevnlig forkynner undergangsscenarioer. Som oftest bruker det likevel å ordne seg når man til slutt får låne noen Høyrevelgere som skjønner at de får mer Erna for stemmene hvis de redder Venstre over sperregrensen.

For Frp er det annerledes. De ser nå nivåer på meningsmålingene som ikke har vært verre på et kvart århundre. Og kanskje aller mest dramatisk for partiets fortsatte rikspolitiske ambisjoner: Nå er det ikke bare kommunevalgsmålingene som svikter. Også når det spørres om hva folk ville ha stemt ved stortingsvalg, forlater velgerne Frp.

Senterpartiet ligger allerede langt foran dem. Og hvis Frp-erne kjenner riktig godt etter, kan de nok også så smått føle pusten fra de andre røde og grønne partiene i nakken. På målingene er Fremskrittspartiet rett og slett på vei fra å ha vært et mellomstort til å bli et relativt lite parti.

Det ironiske er at velgerne renner ut samtidig som de flokker seg rundt en av partiets kjernesaker, bompengemotstand. Mange Frp-ere spør seg nå hvor stort partiet kunne vært hvis de stod utenfor regjeringen og ledet opprøret, i stedet for å sitte i den og dermed selv få skylden for den høye bompengebelastningen. Enkelte ser nok for seg at partiet kunne vært dobbelt så stort som på dagens gallupmålinger, hvis man kunne rendyrket den mer populistiske delen av partiprofilen utenfor regjering.

På den annen side er det flere faktorer som drar partiet i retning fortsatt regjeringsdeltagelse. Den viktigste er nok lysten til å bevare imaget som styringsparti og pålitelig borgerlig samarbeidspartner. En uttreden av regjeringen vil sette mye av det som er oppnådd på dette område, på spill.

Og så finnes det også et annet element, som det ikke snakkes som høyt om, men som likevel påvirker regjeringslysten. Hvis Frp går ut, så er det ikke bare syv statsråder som må gå fra borde. Det må også et helt kobbel av statssekretærer, politiske rådgiver og andre som har jobb på grunn av Frps regjeringsdeltagelse.

Og vararepresentanter mister plassene sine fordi Frp-ministere kommer tilbake til Stortinget. Alt i alt er det et persongalleri tilsvarende nesten en mellomstor bedrift som må forlate jobbene sine. Mange av dem er naturlig nok ikke akkurat ambassadører for regjeringsexit.

Det er denne interne dragkampen i Frp mellom populisme og pålitelighet som til syvende og sist vil avgjøre om det ender med krise eller kompromiss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
KrF er avventende til «bomkrise»
Les også
Kilder til NRK: Venstre, KrF og Høyre møtes om bompengesaken i kveld
Les også
Ropstad avbryter valgkampturné – Solberg ber ham komme til Oslo