TERRORFORSØK: Sannsynligvis va
...
TERRORFORSØK: Sannsynligvis var det bare snarrådighet og heltemot fra to eldre menighetsmedlemmer som hindret at terrorforsøket mot Al Norr-moskéen i Bærum på lørdag kostet menneskeliv. Terje Pedersen, NTB scanpix Foto: Terje Pedersen
Leder
Retten til å be i trygghet
Del
Vi lever i en tid av økende vold mot religiøse forsamlinger og lokaler også i den vestlige verden. Nå har denne voldsepidemien også nådd Norge.

For Dagens lesere er blodige angrep mot gudshus dessverre ikke et ukjent tema. Det er tvert imot noe man leser om ganske ofte. Ingen norsk avis følger nemlig forfulgte kristnes skjebne verden rundt mer nøye enn det vi gjør.

For mange av Jesu etterfølgere er dessverre martyrtiden langt fra over. Det gjelder i kristendommens vugge, Midtøsten, men også en lang rekke andre steder. I påsken i år ble over 250 mennesker drept på Sri Lanka da terrorister gikk til angrep i en samordnet aksjon mot tre kirker og tre hoteller på øya. Pakistan og Egypt er andre land som jevnlig rammes av denne typen blind vold mot kristne.

Også her i Europa har vi opplevd at troen har kostet en kristens liv i vår egen moderne tid. I juli 2016 ble den katolske presten Jaques Hamel på 84 år halshugget foran alteret i kirken sin i den franske småbyen Saint-Etienne-du-Rouvray av islamistiske terrorister.

Men det er viktig å være klar over at selv om kristendom er verdens mest forfulgte religion, er vi ikke den eneste religiøse gruppen som blir angrepet. En drøy måned før angrepene på Sri Lanka ble to moskeer i byen Christchurch på New Zealand angrepet. 51 personer ble drept i denne aksjonen som var inspirert av muslimhat.

Mye tyder på at 21-åringen som skjøt seg inn i Al Noor-moskéen i Bærum på lørdag hadde nettopp denne massemorderen fra Christchurch ved navn Brenton Tarrant som sitt forbilde. Nordmannen skal på nettet ha uttrykt at han ønsket å bli en disippel av Tarrant.

Sannsynligvis var det kun to eldre muslimers heltemot og snarrådighet som forhindret at liv gikk tapt i en masseskyting i en moské i Norge.

De siste årene har også den vestlige verden opplevd økende vold mot ulike religioners gudshus. I tillegg til kirker og moskeer har også synagoger blitt angrepet blant annet i USA, Frankrike, Danmark - og her i Norge da synagogen i Bergstien i Oslo ble beskytt med et automatvåpen i september 2006.

Det et dypt sjokkerende at denne typen angrep nå igjen skjer i vårt eget land. Og denne gangen tyder alt på at målet ikke bare var å skade bygningen og skremme en religiøs gruppe, men faktisk å drepe så mange trosbekjennere som mulig.

Vi er glad for de spontane solidaritetsaksjonene rundt flere moskeer som kom i stand denne helgen. Det viser at det norske folk står sammen med våre muslimske landsmenn i kampen mot hatet og formørkede sinn.

Det er også positivt at politiet satte inn de nødvendige ressursene i form av bevæpnede mannskaper for å sikre at norske muslimer kunne feire sin id-høytid på søndag uten frykt etter det forferdelige som skjedde dagen før.

For alle skal ha rett til å dyrke sin religion i trygghet. Alle skal ha rett til å be til en hvilken som helst guddom uten å være redd for å bli avbrutt av lyden av knust glass og knitrende automatvåpen. Den retten må nå forsvares.

vebjørn selbekk,terror,voldsepidemi,vold,lederartikler,midtøsten,sri lanka,al-noor islamic centre,bærum,brenton tarrant,christchurch,terrorangrep,saint-etienne-de-rouvray