SORG: Amerikanere i sorg etter
...
SORG: Amerikanere i sorg etter skytemassakren i El Paso i Texas på lørdag. Foto: John Locher, AP/NTB scanpix
leder
Noe er alvorlig galt i «Guds eget land»
Del
Man behøver ikke være rakettforsker i NASA for å forstå sammenhengen mellom de særamerikanske drapstallene og de særamerikanske våpenlovene.

Skytemassakre har blitt så vanlig i USA at det nærmest har inntrådt en slags nummenhet. En skytter som går berserk et amerikansk kjøpesenter eller på åpen gate skaper ikke lenger så store medieoverskrifter som før, i hvert fall ikke på denne siden av Atlanteren.

Men da det nå i helgen skjedde to massedrap med bare få timers mellomrom, var det likevel så spesielt at det amerikanske voldsklimaet igjen ble en toppsak, også i våre hjemlige nyhetsmedier. Lørdag drepte en 21-åring i El Paso i Texas 20 mennesker og skadet enda flere. Bare et halvt døgn senere ble ni mennesker frarøvet livet da en 24-åring åpnet ild i et utelivsområde i Dayton, Ohio.

Disse to drapsorgiene kommer på toppen av det som hittil har vært et beksvart år på dette området. Antallet skyteepisoder med to eller flere drepte har allerede passert 250. Det er altså mer enn en per dag. Tar man med andre typer skytevåpenrelatert vold kommer antallet drepte i årets første drøye syv måneder opp i over 8700.

Det er allerede langt flere enn det samlede tallet på soldater som USA har i Irak- og Afghanistan-krigene som landet har utkjempet etter tusenårsskiftet. Og det er tre ganger så mange som ble drept ved terrorangrepene 11. september 2001. Legger man sammen tallene for de siste fem årene, blir bildet enda mer dramatisk. Da kommer antallet amerikanere drept av skytevåpen opp i hele 70.000.

Det er et uhyggelig høyt tall som plasserer USA helt på toppen i vår del av verden når det gjelder denne typen dyster statistikk. Ingen andre velfungerende, demokratiske land har slike vanvittige drapssifre. Og ingen andre nasjoner det er naturlig å sammenligne med, opplever denne strømmen av jevnlige massedrap på offentlig sted. Her er USA i en særklasse. Det er helt åpenbart at det på dette området er noe alvorlig galt med landet som ellers ynder å kalle seg for «Guds eget».

Likevel fortsetter det meste som før når kameralysene er slukket og TV-teamene har dratt videre til neste oppdrag - for ikke å si neste masseskyting. Det blir med de fagre ordene, politisk handling glimrer med sitt fravær. USAs politikere mangler tilsynelatende enten evnen eller viljen til å gjøre noe med roten til problemet.

For man behøver ikke være rakettforsker i NASA for å forstå sammenhengen mellom de særamerikanske drapstallene og de særamerikanske våpenlovene. Amerikanernes tilgang til våpen som en grunnlovsfestet rettighet gjør USA til et farligere og mer voldelig samfunn.

Samtidig er landet mer delt, frontene hardere og retorikken skarpere enn på flere tiår. Man må kanskje tilbake til Vietnam-krigens og raseskillekampens 60-tall for å finne et dystrere samfunnsklima enn det som råder i USA nå.

Særlig bekymringsfullt er det at rasismen ser ut til å øke igjen. Massemorderen i El Paso skal ha lagt ut et sterkt fremmedfiendtlig manifest på nettet før han startet nedslaktingen. Der advarte han mot det han mener er en pågående «latinamerikansk invasjon» av Texas og tok til orde for å bli «kvitt nok mennesker».

Dette er helt klart ikke tiden for fri flyt av våpen i «de fries land og de modiges hjem».

vebjørn selbekk,leder,lederartikkel,usa,debatt,skytemassakre,våpen,masseskyting