FELLESSKAP: Fallende oppslutning om Siv Jensens parti vil også ramme Erna Solberg, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad.

Frp bør gå ut av regjeringen

For sin egen del og for de fire borgerlige partienes sjanse til å beholde flertallet sammen, er det nå tid for Frp til å forlate regjeringen.

Fremskrittspartiet er på vei inn i det som tegner til å bli en skjebnehøst for partiet. Med lokalvalget kun uker unna blinker meningsmålingene iltert og illevarslende med røde krisetall.

Siste gallup fra TV2 gir Frp kun 7,5 prosent opp­slutning, den dårligste målingen for partiet på hele 24 år. I ­flere av storbyene er tallenes tale om mulig enda mer drama­tisk. Aller verst er det i Bergen der Frp har vært helt nede på tre-tallet, mens bompengelisten samtidig har støtte fra ­mellom hver fjerde og femte bergenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Velgerne flokker seg altså rundt en av Frps hjertesaker­ samtidig som de forlater partiet. Det er et paradoks som ­skaper en helt forståelig krisestemning i tillitsmanns­apparatet, der flere nå gir regjeringsdeltagelsen skylden for den elendige oppslutningen.

Samarbeidskompromissene og regjeringsplattformen gir Frp for lite rom til å markere sin primærpolitikk, mener mange. Ifølge stortingsrepresentant Erlend Wiborg er det nå hele 50 prosent sjanse for at partiet forlater regjeringssamarbeidet i høst.

Den avgjørelsen ser fra utsiden ut som et valg mellom pest og kolera for Frp. Enten forbli i regjeringen og fortsette å se velgerne renne ut. Eller forlate den og dermed i manges øyne ødelegge imaget som troverdig regjeringspartner.

Dette siste har vært et prestisje- og på mange måter også suksessprosjekt for partileder Siv Jensen. Hun har gjort ­spådommene til skamme og vist at Frp kan være et stabilt ­styringsparti og en pålitelig samarbeidspartner på borgerlig side. En regjeringsexit setter mye av det som er oppnådd på dette området på spill. Og det er heller ikke helt lett å se hvordan partiet i så fall skal klare å komme i regjeringsposisjon igjen.

Hvis Frp går ut, vil dessuten venstresiden kunne relansere sin argumentasjon om kaos på borgelig side. I det siste er det regjeringspartiene som har hatt fordelen av å kunne peke på det kaoset som nå råder på rødgrønn side. Der blir en stadig svakere Jonas Gahr Støre kanskje avhengig av både Rødt og Miljøpartiet De Grønne for å stable en regjering på bena om to år.

Det er like vel mye som tyder på at det riktige valget ­likevel vil være å forlate regjeringen denne høsten. For det første er det svært vanskelig å se for seg at Fremskrittspartiet vil få gjennomslag som monner i de annonserte samtalene med samarbeidspartiene om bompenger til høsten.

Frp vil i hvert fall neppe få store nok seire til å stagge det bompengeopprøret som nå tærer så hardt på partiets oppslutning land og strand rundt. Frp ser rett og slett ut til å være i desperat ­behov for å få vist frem egen politikk og ikke bare resultatene av fire­partikompromisser, dersom de skal berge et anstendig ­resultat for seg selv ved stortingsvalget i 2021.

Og så er det ikke bare partiet selv som bør være opptatt av Frps oppslutning. Den gjør også de andre ikke-sosialistiske samarbeidspartiene klokt i å følge nøye med på. Man kan like det eller mislike det, men det er uansett et faktum at et fortsatt borgerlig regjeringsflertall er avhengig av et stort eller i hvert fall mellomstort Frp. Og det gjelder enten Frp selv er en del av regjeringen eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samarbeidspartnerne bør også være klar over at Frp ofte har vist seg å ha en større evne enn de selv, til å flytte velgere over fra rødgrønn blokk til borgerlig side. Men med et Frp på rundt - eller til og med under - ti prosent, forsvinner alle realistiske sjanser til en fortsatt ikke-sosialistisk regjering. I så fall vil også Solberg, Ropstad og Skei Grande måtte forlate sine statsrådskontorer. Da vil bordet være dekket for Støre og hans regnbuekoalisjon.

Hvis man skal unngå et slikt scenario, er altså også Høyre, Venstre og KrF avhengig av at Fremskrittspartiet klarer å snu den sterkt nedadgående trenden. Det er det vanskelig å se hvordan Frp skal makte uten å selv gå ut av regjeringen.