«Palestinerne og deres støttespillere i Norge tror fortsatt at boikott er et egnet virkemiddel for å ramme Midtøstens økonomiske mirakel», skriver Vebjørn Selbekk. Bildet er fra en markering i regi av Palestinakomiteen i Oslo i 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Bruk skrivemaskin, palestinavenner

Palestinerne og deres støttespillere i Norge tror fortsatt at boikott er et egnet virkemiddel for å ramme Midtøstens økonomiske mirakel. I virkeligheten rammer det dem selv aller mest.

Palestinakomiteen har i sommer jaktet på israelsk frukt og grønt i norske butikker. De modige boikottaktivistene har rotet rundt i diskene på Coop, Rema 1000 og Kiwi på leting etter avokado, rotgrønnsaker, sitrusfrukter og annet produsert i verdens eneste jødiske stat. Med seg har de hatt en hendig rull med klistremerker.

Og når de har gjort et funn - la oss si av gulrøtter da - så lurer de frem et merke og klistrer det på pakken. Alle som vurderer å kjøpe produktet blir dermed konfrontert med budskapet «Varen inneholder spor av okkupasjon og apartheid» og «Boikott Israel».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Våre hjemlige palestinaaktivister ser ut til å ha en alvorlig hang-up på nettopp israelske grønnsaker.

Vi husker fortsatt hvordan SV for en del år siden laget stor ståhei da de oppdaget at appelsinene som ble servert på landsmøtet deres var av merket Jaffa fra Israel. Bestyrtede landsmøtedelegater krevde appelsinene umiddelbart fjernet. Hotellansatte ble jaget ut på gaten på leting etter alternative appelsiner.

Sannsynligvis ble resultatet at SV-erne i stedet spiste appelsinbåter fra det islamske eneveldet Marokko, som okkuperer nabolandet Vest-Sahara. De appelsinene var mer etisk akseptable for landsmøtedelegatene enn sitrusfrukt fra regionens eneste demokrati.

Grønnsaksdisken står med andre ord laglig til når boikottstrategien skal legges hos Palestinas Venner. For hvis de setter søkelyset på andre typer produkter, så kan det jo bli vanskelig i det hele tatt å få ut boikottoppfordringene. For det data- og kommunikasjonsutstyret man bruker, selv i de mest radikale miljøene i vårt fedreland, kan godt tenkes å inneholde komponenter produsert eller utviklet i Israel.

Det er nemlig ikke frukt og grønt som har gjort den jødiske staten til det moderne økonomiske mirakelet landet i dag fremstår som. Israel har rykte på seg for å være en av verdens fremste gründernasjoner når det gjelder ny teknologi. De er selveste «the start up-nation», som for øvrig også var tittelen på en bok som kom ut for noen år siden og handlet om det helt spesielle innovasjonsklimaet som råder der nede.

De to siste årene har jeg deltatt på Israel Media Summit i Jerusalem, en konferanse for kristne mediefolk fra hele verden. En av de store opplevelsen der har nettopp vært muligheten til på nært hold å studere hvor langt fremme oppstartsnasjonen Israel er i utviklingen av teknologiske nyvinninger på en rekke felt.

Vi fikk se maskiner som utvinner drikkevann fra den fuktigheten som er i luften selv på svært tørre steder. Kjekt å ha på neste fottur i ørkenen.

Vi fikk demonstrert spesialbriller som endrer livet for ekstremt svaksynte. Disse brillene er koblet til en liten høytaler som den synshemmede kan ha inni øret. Denne brillen kan så lese tekst, gjenkjenne valører på pengesedler, sjekke fargen på trafikklys og gjøre annet som egentlig er umulig for den svaksynte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så har vi også sett datastyrte metallføtter for bevegelseshemmede, en helt fantastisk oppfinnelse som gir mennesker som har nedsatt bevegelighet, muligheter til å gå igjen. Med disse føttene på beveger man seg ikke akkurat i Michael Jacksons Moonwalk, men det går da fremover.

Felles for all denne teknologien er at de gjør livet bedre for mennesker. Vi hadde nær sagt: Blinde ser og lamme går.

Og hva er så ytre venstres svar på at disse godene utvikles for noen av samfunnets svakeste? Jo, det vet vi bare så altfor godt: Boikott!

Her er vi ved det grunnleggende problemet både for palestinerne og palestinavennene. Man har ikke skjønt at Israels økonomiske mirakel faktisk kunne ha vært til velsignelse for hele regionen. Hvis man hadde valgt samarbeidets vei, i stedet for konfrontasjon, konflikt og terror, så kunne også den palestinske befolkningen vært løftet opp fra fattigdom, fornedrelse og ekstremisme.

Men foreløpig virker det som en fjern drøm. Palestinerne og deres støttespillere i Norge tror fortsatt at boikott er et egnet virkemiddel for å ramme Midtøstens økonomiske mirakel. I virkeligheten rammer det dem selv aller mest.

Så kjære israelboikottere: Finn frem skrivemaskinen neste gang dere skal forfatte en boikottartikkel. Det er tross alt det sikreste hvis man skal unngå å bruke israelske produkter.