Ungdommer bruker mindre tid med hverandre og mer tid foran ulike skjermer, viste fjorårets Ungdata-undersøkelse. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

På tide med en pause fra telefonen?

Å innrømme at vi er avhengige av noe, sitter langt inne for de fleste av oss. Men den ubehagelige sannheten er nok at de langt fleste av oss er blitt mer knyttet til smarttelefonen enn vi liker å tro. Den følger oss overalt, dag og natt.

En gammel og temmelig tørr vits forteller om mannen som meldte seg inn i en roklubb for å finne fred og ro. Men han fikk ikke fred, han fikk bare ro. Denne vittigheten er blitt enda mer aktuell i møte med digitaliseringen som preger hverdagen vår i stadig større grad.

Aldri har vi hatt så mange muligheter til å få avbrekk og underholdning som skal hjelpe oss til å slappe av. Likevel ser det ut til at stressnivået heller øker enn avtar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ungdommer bruker mindre tid med hverandre og mer tid foran ulike skjermer, vistefjorårets Ungdata-undersøkelse. Over halvparten av ungdommene bruker skjerm mer enn tre timer daglig - utenom skoletiden. Trenden gjelder ikke bare unge og ikke bare nordmenn. Britene bruker nå nesten en dag i uken på skjer,ifølge en omfattende undersøkelse fra Ofcom.

«Et stillere liv handler ikke om å unngå virkeligheten», påpeker den amerikanske skribenten og bloggeren Dean Abbot. Han begynte å undervise på høgskolenivå akkurat på den tiden iPhone ble lansert.

Det ser han perioden da den samlede studentkonsentrasjonen forsvant. Nå må enhver som underviser eller formidler, regne med å slåss med oppmerksomheten fra fargerikt flimrende skjermer.

Å innrømme at vi er avhengige av noe, sitter langt inne for de fleste av oss. Men den ubehagelige sannheten er nok at de langt fleste av oss er blitt mer knyttet til smarttelefonen enn vi liker å tro. Den følger oss overalt, dag og natt. Går vi noe sted uten den, kan vi kjenne oss avkledd og ubeskyttet.

Dean Abbot spør i en artikkelpå nettstedet The Imaginative Conservative hvorfor vi var så sårbare for å bli avhengige av smarttelefonen. Svaret finner han i selve menneskenaturen. Han mener teknologien ikke endrer naturen vår, men tvert imot forsterker den.

Mennesket orker ikke for mye virkelighet om gangen, påpekte den amerikansk-britiske kristne lyrikeren T. S. Eliot. Selv om vi kan oppleve at smarttelefonen gir oss tilgang til mer virkelighet enn noen gang tidligere, kan den i praksis fjerne oss fra den virkeligheten der vi befinner oss.

Vi kommer på større avstand fra medmennesker og kanskje også fra oss selv.Digital avrusing er blitt et begrep. Det er det gode grunner til. Internett bidrar til å stimulere hjernens produksjon av signalstoffet dopamin. Vi får bekreftelse og opplevelse av glede når vi kan konsumere informasjon og underholdning etter egen smak og appetitt.

Men i det lange løp blir det nødvendigvis ikke så mye glede og trivsel av det. Sommeren kan være en anledning til å koble mer av. Mobilen kan ligge når vi skal gå en tur. Vi trenger kanskje ikke ha den på nattbordet. Vi kan fjerne apper som stadig frister oss til å sjekke skjermen mange ganger i timen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skal vi tenke dype tanker og føre lange samtaler, trenger vi å konsentrere oss. Da må vi velge bort det som forstyrrer. Og i vår tid stiller mobilen i så måte i en særklasse.

Særlig utfordrende og alvorlig er dette i et kristent perspektiv fordi den stadige stimuleringen trekker oss bort fra de virkelig store spørsmålene. Når vi blir kortsiktige og opptatt av det som gir umiddelbar lystfølelse, glir fort Gud og evigheten ut av synsfeltet. Men Gud er like virkelig og like viktig uavhengig av hva vi måtte være opptatt av.