Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Illustrasjonsfoto: Adobe Stock Foto: Frank May, AP/NTB Scanpix
leder
Gode bøker for sommeren
Del
Den som leser, utvikler språket sitt og utvider horisonten sin.

Skoleferien er i gang. Det betyr at ferie­sesongen står for døren også for voksne. Selv om ferien er kortere for arbeidstakere enn den er for elever, har de fleste av oss utsikter til en periode med avkobling fra hverdagens arbeidsoppgaver.

Avkobling kan bety frakobling, men det trenger det ikke gjøre. Tvert imot kan ekstra tid gi ­sjansen til omkbobling - og dermed en annen form for ­tilkobling. Selv om hender og hode får hvile fra det som fyller dem til vanlig, trenger vi påfyll av forskjellig slag.

Turer, fellesskap med andre og praktiske gjøremål som er blitt utsatt, er det naturlig å prioritere. Men det er også verdt å vurdere om vi trenger noe godt lesestoff for sommeren. Det er med lesestoff som det er med mat: Både appetitten og smaken varierer. Noen får aldri nok, andre blir fort forsynt. Og noen liker mektige og margfulle retter, mens andre helst vil ha det lett og enkelt. Ingen trenger å bebreide seg selv for at man er er mer eller mindre boklig av seg. Det avgjørende er å spørre hva vi har glede og nytte av.

En barnestemme som sang de latinske ordene «Tolle et lege» (ta og les) er sentrale i omvendelseshistorien til kirkefaderen Augustin (354-430). Det førte til at han åpnet Paulus’ brev til romerne. Det han leste, ledet ham til en avklart kristen tro. Augustins omvendelse er kanskje historiens nest mest kjente i den kristne kirke, etter nettopp omvendelseshistorien til apostelen Paulus selv, som er gjengitt i Apostlenes gjerninger.

Bibelen er blitt omtalt som verdens mest kjøpte­, men minst leste bok. I vår del av verden er det nok noe i en slik spissformulering. Også mange ­bekjennende kristne strever med bibellesning. Det er vanskelig å komme inn i gode rutiner og vanskelig å komme ut av dem.

Likevel bør Bibelen alltid være den viktigste boken i livet til troende. Et skipper­tak i ferien er neppe veien å gå for den som vil trenge mer inn i Skriften, men det kan samtidig være en periode da det er mulig å teste ut nye ­vaner.

Det er med bibellesing som det er med trening: Det er bedre med litt, regelmessig og langvarig enn mye og kortvarig. På dette området finnes det flere gode hjelpemidler både i bokform og via forskjellige ­ressurser på nettet. Bibelen som lydbok kan også være et alternativ.

Men det kan være til nytte og glede å lese annen god litteratur, både kristen og allmenn. Den som leser, skaffer seg innsikt og perspektiver fra andre mennesker. Kristen litteratur gir verdifull kunnskap og veiledning. Allmenn litteratur, enten det er skjønnlitteratur, lyrikk eller sakprosa, kan berike oss på så mange måter.

Den som leser, utvider både språket sitt og horisonten sin. Den britiske forfatteren og litteraturprofessoren C. S. Lewis anbefalte at man for hver nye bok man leste, burde lese to gamle. En av testene på om en bok er verdt å lese, kan være om den har holdt seg i aktualitet over tid.

Bøker som har vært lest gjennom på tvers av landegrenser og gjennom generasjoner, kanskje over flere hundre år, kan det være gode grunner til å prioritere. Flere slike finnes også tilgjengelige som lydbøker eller gratis digitalt på nettet.

«Men ellers, min sønn, ta deg i vare: Det er ­ingen ende på de bøker som skrives, og mye gransking gjør kroppen trett», advarer Forkynneren i Det gamle testamente. Alt kan overdrives, også lesing. Men sommeren kan fort bli rikere med bøker.

paywall
paywall
leder,lederartikkel,litteratur,bøker,bok