Seier og nederlag

Nå er det den tida igjen. Alle partilederne stiller seg fram etter tur på pressekonferanser med lett sommerlig servering for å fortelle media hvor stolte de er av innsatsen siste halvår.

De vil gjerne fortelle om hvilke gjennomslag de har fått første halvår og hvilke mål de har for høstens lokalvalg.

Først ut er Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet i dag, mens statsminister Erna Solberg venter en uke nærmere fellesferien med sitt mediamøte i hagen utenfor statsministerboligen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Programmet er fast: Servering av norske jordbær med tilbehør, mingling med og uten hovedpersonen og så høydepunktet: Statsministerens obligatoriske selvskryt på vegne av firepartiregjeringen.

I år blir et av hovedpoengene at hun i januar endelig oppnådde hovedmålsettingen fra valgkampen i 2013: Å få på plass en firepartiregjering som har flertall i Stortinget.

Den seieren satt langt inne, både fordi Kristelig Folkeparti hadde en omfattende prosess med uvisst utfall til det siste for å komme fram til en samarbeidsavgjørelse. Men også fordi de etterfølgende forhandlingene på Granavollen ble krevende.

Men regjeringens største seier kan fort også bli dens største nederlag. Den politiske hverdagen med betydelig strekk mellom menings-ytterpunktene har kommet brutalt på de fire partiene. Det er tilstrekkelig å nevne saker som endring i abortloven, bompenger og klimapolitikk.

KrF kan utvilsomt skryte av at de fikk gjennomslag for sitt ultimative krav fra regjeringsforhandlingene: At tvillingaborter skal behandles i abortnemndene.

Men det var en sak de tre andre partiene i regjeringen ikke akkurat tok bølgen for, men som de visste de måtte godta for å beholde en flertallsregjering.

Det er ikke akkurat noen jubelsak for regjeringen at Stortinget som et av de siste vedtak i denne sesjonen i dag vedtar tre nye, store bompengeprosjekter. Det gjør så vondt i Frp-sjela at Carl I. Hagen har søkt om permisjon når saken behandles.

Andre representanter for Frp vil stemme for forslaget ut fra tankegangen om at det vil være verre å påføre regjeringen et nederlag i enn å gå på akkord med egne holdninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter fjorårets sommer-pressekonferanse ble det mest fokus på Solbergs uttalelse om regjeringens største nederlag: Vedtaket om innstrammingen i bruken av innleid arbeidskraft.

Det fikk Arbeiderparti-ledelsen til å tenne på alle pluggene fordi de oppfattet den saken totalt motsatt: Vedtaket var veldig viktig i kampen mot sosial dumping.

Det illustrerer hvordan oppfatningen av seier og nederlag kan sprike mellom politiske motpoler. Og slik kan det også bli innad i en samarbeidsregjering. Men da er spriket selvsagt langt mer alvorlig fordi det kan føre til permanent splittelse.

Vi minner også om at statsminister Solberg i desember 2017 sa at vedtaket av en lærernorm var den største kamelen regjeringen måtte svelge. Måneder senere ble samme sak brukt som eksempel på at regjeringen førte an aktiv skolepolitikk. Nederlag kan altså også vendes til seier.