Siv Jensen (t.v.) og Sylvi Listhaug etter FrPs ekstraordinære landsstyremøte om bompenger onsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Gledene og ulempene ved å sitte i regjering

I dag møtes landsstyret i Fremskrittspartiet til det som kan bli et skjebnesvangert møte. I ytterste ­konsekvens blir det indre presset så sterkt at partiet må forlate regjeringen.

De fleste spådommene i forkant har tydet på at partiet ikke vil gå så langt. Men politikk er ikke ­alltid forutsigbart.

I går skrev TV 2-kommentator Mathias Fischer megetsigende på Twitter at mens en del Frp-ere vil ut fordi de ikke får tilstrekkelig bompenge­gjennomslag, vil en del i Venstre ut fordi de ikke får ­tilstrekkelig klimagjennomslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så legger han, formodentlig spøkefullt, til at «Snart forsvinner KrF hvis abort ikke blir forbudt og hvis Unge Høyre ikke får mer skattelette, kan de like gjerne legge ned hele regjeringen.»

Kommentaren bidrar til å sette saken i perspektiv. I en firepartiregjering vil det til enhver tid finnes betydelige interne spenninger. Alle koalisjoner innebærer indre motsetninger som til dels holdes nede fordi man er sammen om et større prosjekt. I det øyeblikket motsetningene vokser seg sterkere enn det som holder partene sammen, er veien til konflikt kort.

Erna Solberg har gjort en imponerende innsats med å holde regjeringen samlet i snart seks år. Det må også sies at Siv Jensen har overgått manges forventninger når hun har klart å holde Fremskrittspartiet innenfor regjeringen i såpass lang tid. Det var slett ikke alle som hadde ventet at et parti uten regjeringserfaring ville stå såpass samlet om regjeringsdeltakelsen i så lang tid som de har gjort.

Høstens valg er lokalt og regionalt. Det er likevel ikke til å unngå at det også vil bli lest som en dom over regjeringspartienes innsats nasjonalt. Og i et lengre perspektiv har mange allerede begynt å ­forberede seg på stortingsvalget i 2021. Derfor er det mye som står på spill i disse dager.

Men en del av spillet er også at partene ønsker å posisjonere seg overfor hverandre, med det åpenbare formålet å styrke sin egen stilling mest mulig. For Fremskrittspartiet er det maktpåliggende å vise at de tar bompengeuroen på tilstrekkelig alvor.

Ingen kan forvente at et parti skal få fullt ­gjennomslag for sine særstandpunkter. Men velgere­ kan forvente at deres folkevalgte politikere gjør det de kan for å kjempe for velgernes interesser.

Så langt er det mest sannsynlig at regjeringen blir sittende. Men sikker kan ingen være. Også blant politiske kommentatorer ser det nå ut for at færre begir seg ut på spådommens usikre kunster.

En av de viktigste lærdommene fra politikkens ­verden er at mye avhenger av vilje. Der det finnes et tilstrekkelig sterkt ønske om samarbeid, kan man overstige høye hindringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der viljen avtar, kan relativt små ­motsetninger få store konsekvenser. For Fremskritts­partiets landsstyre er spørsmålet i dag om gleden ved ­regjeringsdeltakelse fortsatt er større enn ­ulempene. Svaret har betydning for langt flere enn dem selv.