Hva mener preses Helga Haugla
...
Hva mener preses Helga Haugland Byfuglien om at en prest nærmest jages fra bygda på grunn av sin teologiske overbevisning, spør Dagens lederskribent. Foto: Ned Alley, NTB scanpix
Leder
Når presten jages fra bygda
Del
Hvor er kirkens ledelse når en prest mobbes ut av stillingen fordi han ikke ønsker å vie homofile?

Den personlige hetsen var dessverre mer enn det sokneprest Børge Ryland klarte å takle. Som Dagen skrev tidligere i uken var de negative tilbakemeldingene intense etter at presten, som etter planen skulle tiltre et vikariat på Osterøy i Hordaland, i lokalavisen svarte nei på spørsmålet om han ville vie homofile.

Siden da har kritikken haglet både i sosiale medier og i avisens kommentarfelt. Enkelte sa det rett ut: En person med Børge Rylands meninger har ingen ting å gjøre i denne bygda. Det ble også arrangert en nærmest spontan Pridemarsj i området i protest mot sogneprestens holdning.

Etter reaksjoner av et slikt kaliber er det fullt mulig å forstå at Ryland følte seg uønsket i Osterøy. Han valgte derfor å ikke tiltre det prestevikariatet han skulle inn i.

I denne avisen er vi motstandere av all form for trakassering, forfølgelse og undertrykkelse av homofile. Det har vi skrevet gjentatte ganger på denne plass, og det kommer vi til å fortsette å gjøre. Dessverre er det fortsatt mye som gjenstår før alle homofile i Norge kan føle seg trygge. Det avskyelige og feige angrepet mot hjemmet til et lesbisk par i Sandnes nylig viste det med all mulig tydelighet.

Men vi vil også advare mot en annen form for homohets som nå er i ferd med å utvikle seg: Mobbing av de som har et klassisk kristent syn på ekteskapet.

For det er akkurat det Børge Ryland har blitt utsatt for. Og han er langt fra alene. Meningsrommet har på ganske kort tid blitt betydelig trangere for de som mener at ekteskapet er forbeholdt kvinne og mann. Og prisen for å hevde denne overbevisningen har skutt tilsvarende i været.

I dagens klima gir det ikke akkurat en boost til prestekarrieren å si nei til å vie to av samme kjønn. Man skal tvert imot være både tøff og hardhudet for å klare å stå imot presset fra lokalsamfunn som mener at vielser av homofile er en helt naturlig del av den servicen som kirken skal yte.

For selv om Den norske kirke hevder å ha to likestilte syn på ekteskapet som begge skal kunne forkynnes og praktiseres, så er det en likestilling som bare eksisterer på papiret. Mangelen på støtte til Børge Ryland er ganske talende i så måte.

Biskop Halvor Nordhaug, som jo forøvrig har samme syn som Ryland i denne saken, har vært forbilledlig klar i sin støtte. Men ellers har det vært bemerkelsesverdig stille fra det nasjonale, kirkelige lederskapet.

Så da får vi spørre i stedet: Hva mener preses Helga Haugland Byfuglien om at en prest nærmest jages fra bygda på grunn av sin teologiske overbevisning? Og hva sier andre liberale biskoper som Atle Sommerfelt, Kari Veiteberg med flere? Synes de det som har skjedd er greit? Vi har i hvert fall ikke hørt noen protester fra det holdet.

Og hva mener dagens makthavere i kirken, Åpen Folkekirke? Det er de som har drevet igjennom punktet om at det skal være to likestilte syn. Etter vår mening har de derfor også et særlig ansvar for å vise at de mener alvor med at det skal være rom også for folk som Børge Ryland i Den norske kirke.

vebjørn selbekk,mobbing,hets,børge ryland,osterøy,pride,pridemarsj,ekteskapet,den norske kirke,likekjønnete ekteskap,samkjønnede,helga haugland byfuglien,åpen folkekirke