Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Liberalisme kontra folkehelse

Vi er selvsagt tilhenger av at en så stor del av ­befolkningen som mulig innlemmes i det offentlige vaksinasjonsprogrammet som har til hensikt å ­skape en så god helsetilstand som mulig her i ­landet. 

Tidligere denne måneden vedtok landsmøtet­ i Fremskrittspartiet å gi kommunene mulighet til å kreve at alle barn som skal gå i barnehage må være vaksinert. For flyktninger vil partiet ha ­vaksinetvang.

Selv om ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser­ at det så langt i år er oppdaget 13 tilfeller av ­meslinger i Norge, kan forslaget om tvangsvaksinering virke ganske drøyt fra et parti som bekjenner seg til en liberalistisk tankegang og tradisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Enda mer radikalt kan det virke dersom vi ser på historien bak dannelsen av Fremskrittspartiet. Forgjengeren Andres Langes Parti hadde inntatt i partinavnet at det skulle kjempe for «sterk ned­setting av skatter, avgifter og offentlige inngrep». Vaksinetvang er åpenbart et offentlig inngrep.

Men landsmøtets vedtak blir stående i et ­underlig lys etter uttalelser fra den nye folke­helseministeren Sylvi Listhaug. Dagen etter landsmøtet sa hun til NRK at hun mener folk skal få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil.

«Myndighetene kan gjerne informere, men folk vet stort sett hva som er sunt og hva som ikke er sunt, tror jeg. Det er ingen politisk oppgave å ­fortelle folk hva de skal og ikke skal», sa altså statsråd og nyvalgt første nestleder Listhaug.

Når hun sier at det ikke er en politisk oppgave å fortelle folk hva de skal og ikke skal, avlyser hun på det nærmeste vaksinasjonsvedtaket fra landsmøtet. For det inneholder jo helt konkrete pålegg styrt av politikere.

I tillegg kan uttalelsen betraktes som en ­undergraving av resultatene fra mange års helse- og sunnhetskampanjer fra offentlige instanser. Million­er på millioner av statlige kroner har blitt brukt på å få ned tallet på røykere, redusere alkoholbruken og få oss til å legge om til et sunnere og mer bærekraftig kosthold.

Verre er det at hun med uttalelsene sine også ­undergraver sin egen rolle som øverste ansvarlige for folkehelsen. Listhaug frasier seg autoriteten når det gjelder vesentlige samfunnsoppgaver.

I et større innlegg i Aftenposten forrige uke, gikk hjertelege og forfatter Jørgen Gravning sterkt i rette med folkehelseministeren. Han kalte utspillet fra Listhaug «en hån mot et møysommelig viten­skapelig og politisk arbeid gjennom mange tiår som har reddet titusenvis av norske liv».

«Det er også en hån mot dedikerte norske ­helsearbeidere som daglig gjør sitt beste for å hjelpe­ nordmenn med å forebygge livsstilssykdommer­, ­behandle sykdom og bedre leveutsiktene når ­skaden først har inntruffet», skriver Gravning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi er selvsagt tilhenger av at en så stor del av ­befolkningen som mulig innlemmes i det offentlige vaksinasjonsprogrammet som har til hensikt å ­skape en så god helsetilstand som mulig her i ­landet.

Men den situasjonen som har oppstått nå, krever at et av de fire regjeringspartiene klargjør hvilke mål de faktisk jobber etter når det kommer til den norske folkehelsen.