MARKERING: Her er Petter Eide
...
MARKERING: Her er Petter Eide (SV) og Guri Melby (Venstre) avbildet i frihets-t-skjorter foran de pro-kinesiske demonstrantene på Løvebakken rett før den kinesiske delegasjonen ankom. Foto: Kelly, Ryan
leder
Skandalen på Løvebakken
Del
Det kinesiske kommunistpartiets innflytelse strekker seg langt. Nå også helt til Eidsvolls plass, opp Løvebakken og langt inn i Stortingsbygningen.

Det var ikke bare Shaman Durek som opplevde norsk 17. mai for første gang i år. Det gjorde også Kinas tredje mektigste mann, Li Zhanshu, som hadde timet sitt Norgesbesøk slik at han skulle få med seg feiringen av Grunnlovsdagen.

Men to dager før Zhanshu, som er formann i Kinas kommunistiske folkekongress, skulle studere barnetogene og formodentlig spiste pølse og is, så besøkte han Stortinget. Det ble en visitt i sterk kontrast til de demokratiske verdiene vi feirer på 17. mai.

For det første ble Amnesty og representantene for den undertrykte, kinesiske minoriteten uigurer henvist til et eget område langt bak på Eidsvolls plass foran Stortinget. Orkesterplassen like foran inngangspartiet var reservert for en regimetro gruppe hvorav mange var utsendt fra den kinesiske ambassaden. De hadde med svære kinesiske flagg og trommer for både å overdøve og skjule de Kina-kritiske demonstrantene lenger bak, da Zhanshu ankom med sitt følge.

Oppe på Løvebakken gjennomførte to stortingsrepresentanter en stille protest kledd i t-skjorte med budskapet «frihet» på kinesisk og engelsk. Etter vår mening var dette de største heltene på Stortinget denne dagen, Petter Eide fra SV og Guri Melby fra Venstre.

Da Melby skulle gå inn dørene til sin egen arbeidsplass etter endt markering, skjedde den aller største skandalen. Hun ble nektet adgang til Stortinget så lenge hun hadde på seg den Kina-kritiske t-skjorten. Da hun bad om en begrunnelse, fikk hun opplyst at hun var en sikkerhetsrisiko så lenge hun hadde det klesplagget på.

Vår holdning i denne saken er krystallklar: Hvis den kinesiske delegasjonen ikke tåler å se Guri Melby i en Kina-kritisk t-skjorte, så er det de som bør nektes adgang til Stortinget, ikke vår demokratisk folkevalgte stortingsrepresentant. I Norge velger vi selv hvem som skal representere folket i vår lovgivende forsamling. I Kina nekter Li Zhanshu og de andre kommunistpampene sitt eget folk den samme grunnleggende menneskerettigheten. Det er da mye viktigere at de som det norske folk har valgt til å ha sitt daglige virke i denne bygningen, får adgang enn at en representant for et av verdens mest undertrykkende regimer får det.

Enda merkeligere fremstår saken etter de opplysningene TV2 har fått om hvilken type sikkerhetsrisiko Melby utgjorde. TV2 erfarer at man på Stortinget fryktet at de kinesiske sikkerhetsfolkene rundt Zhanshu skulle ta Guri Melby for å være en demonstrant og dermed angripe henne.

Også her stiller de ansvarlige på Stortinget saken på hodet. Det er åpenbart ikke den fredelige stortingsrepresentanten Guri Melby som er en sikkerhetsrisiko, men de kinesiske sikkerhetsvaktene. Folk som kan tenkes å angripe norske stortingsrepresentanter fysisk, skal selvfølgelig nektes enhver adgang til Stortingsbygningen.

Men denne gangen var det altså diktaturets menn som ble tatt imot på rød løper, men demokratiets representant ble nektet adgang. Norske myndigheters knefall for Kinas kommunistparti er i ferd med å utvikle seg til en parodi.

lederartikkel,shaman durek,kina,stortinget,løvebakken,amnesty,li zhanshu