Turister poserer ved siden av et skilt på Golanhøydene som viser vei til den syriske hovedstaden Damaskus og andre større og mindre byer i Midtøsten.

Derfor er Golan viktig for Israel

De sikkerhetspolitiske grunnene til at Israel bør fortsette å kontrollere Golan, er svært tydelige for de som ønsker å se.

Donald Trump er en flittig bruker av mikrobloggtjenesten Twitter. Av og til er det nesten vanskelig å tro at de meldingene som sendes ut til hans 59 millioner følgere virkelig har blitt forfattet på innsiden av verdens mest prestisjefylte bygning.

Som for eksempel tidligere denne uken da han kalte George Conway, som er gift med Trumps medarbeider Kellyanne Conway, for «en skikkelig taper» og for «en ektemann fra helvete». Sånt høres jo mer ut som det stammer fra en eller annen sandkasse enn fra det ovale kontoret i Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men midt i strømmen av ufinheter og selvopphøyelse kommer det av og til viktige politiske budskap. For Donald Trump har gjort det til en spesialitet å endre amerikansk utenrikspolitikk med et Twitter-tastetrykk.

Det skjedde igjen på torsdag da presidenten kommenterte statusen til Golan-høydene. Dette omstridte området ble erobret av Israel fra Syria under Seksdagerkrigen i 1967. Og i 1981 ble Golan formelt annektert av Israel.

Trump skrev følgende: «Etter 52 år er det på høy tid at USA fullt ut anerkjenner Israels suverenitet over Golanhøydene, som er av kritisk strategisk og sikkerhetsmessig viktighet for staten Israel og stabiliteten i regionen.»

Presidentens Twitter-melding ser ut til å være den endelige bekreftelsen på at USA varig har skiftet syn i striden rundt Golan-høydene. Det har nemlig vært flere tegn på at noe var i gjære. I januar stemte USA for første gang imot den årlige FN-resolusjon som fordømmer Israels overtagelse av Golanhøydene. Tidligere har amerikanerne avstått fra å stemme, men i år voterte de altså aktivt imot resolusjonen.

Og for bare en uke siden da amerikansk UDs årlige menneskerettighetsrapport ble publisert, viste det seg at også den inneholdt viktige språklige endringer. I den kalles ikke Golanhøydene lenger for «okkupert», men betegnes nå som «De Israel-kontrollerte Golanhøydene». Faktisk har hele rapporten skiftet navn.

Den het tidligere «Israel og de okkuperte territoriene», men nå er tittelen byttet til «Israel, Golanhøydene, Vestbredden og Gaza».

Israels statsminister Benjamin Netanuahu jubler over den amerikanske støtten til fortsatt israelsk suverenitet over disse områdene. Og det er ikke vanskelig å forstå ham. For det er verken ressurser eller befolkning som gjør Golanhøydene så betydningsfull for Israel. Området er karrig og svært sparsomt bebodd.

Nei, Golan er, som Trump er inne på i Twitter-meldingen, først og fremst viktig ut fra et militærstrategisk perspektiv. De 1.200 kvadratkilometerne utgjør nemlig et sammenhengende høydedrag som gir den som kontrollerer det, en viktig forsvars- og sikkerhetsmessig fordel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da Syria hadde herredømmet på Golan-høydene, ble området blant annet brukt til beskytning av israelske tettsteder og kibbutzer i traktene rundt Genesaretsjøen, som ligger like under dette høydedraget.

På grunn av den store høydeforskjellen var det nærmest umulig å verge seg mot artillerisalvene som kom mye lenger oppe fra i terrenget. Det er også verdt å merke seg at Israel erobret Golan-høydene etter først å ha blitt angrepet av Syria ved Seksdagerskrigens utbrudd 5. juni 1967.

Trump nevner også den regionale stabiliteten som et argument for at Israel skal beholde Golan-høydene. Heller ikke her er det vanskelig å si seg helt enig med presidenten. De sikkerhetspolitiske grunnene til at Israel bør fortsette å kontrollere Golan, er svært tydelige for de som ønsker å se.

Mens Israel er regionens eneste stabile, vestlige demokrati, styres Syria av den hensynsløse diktatoren Bashar al-Assad. Han bærer personlig ansvaret for hundretusener av menneskeliv etter at han i 2011 besluttet seg for å drukne den arabiske våren i sitt eget folks blod.

Dermed kastet han landet sitt ut i et kaos som har destabilisert hele regionen. Assad har ikke vært interessert i å slutte fred verken med egen befolkning eller med Israel. I stedet har han alliert seg med Israels erkefiende Iran.

Fra israelsk side frykter man at Iran er i ferd med å bygge opp militær kapasitet inne på syrisk territorium. Det er en kapasitet som kan brukes til angrep på den jødiske staten som ayatolla-regimet jo hater så intenst og har uttalt at de ønsker strøket fra kartet. Ved flere anledninger har det israelske forsvaret slått til mot iranske militære mål i Syria for å forsinke denne styrkeoppbyggingen.

Man kan jo bare tenke seg hvilken utfordring det hadde vært med iranske våpen utplassert oppe på de strategisk overlegne Golan-høydene.