MAKTKRITIKK: Bildet viser utsiden av Black Box Teateret på Grünerløkka i Oslo.

Politimakt mot ytringsfriheten

Det er diktaturer som straffeforfølger kunstnere og kulturarbeidere. Sånt skal vi ikke holde på med her i Norge.

Heldigvis snudde Oslo-politiet og påtalemyndigheten i tide. Søndag kveld kom til slutt meldingen om at saken mot teaterdirektør Anne Cecilie Sibue-Birkeland og de tre kunstnerne bak stykket «Ways of seeing» blir henlagt.

Men da hadde altså disse fire kulturarbeiderne hatt status som siktet siden onsdag. En fem dager lang siktelse i denne saken, er fem dager for mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet bad også om tillatelse til å ransake de fire kulturarbeidernes hjem og kontorer i jakten på bevis. Til alt hell fikk de ikke rettens medhold til å gjøre det. For hvis utøvere av det frie ord hadde fått sine private rom endevendt av politiet på grunn av et teaterstykke, ville det vært et svært alvorlig angrep på ytringsfriheten her i landet.

Saken har sitt utgangspunkt i rekken av urovekkende hendelser utenfor den nå permitterte justisminister Tor Mikkel Waras hjem i Oslo. Tildragelsene ble av flere, og aller kraftigst av Waras samboer Laila Anita Bertheussen, koblet til det nevnte teaterstykket som altså ble spilt på Black Box Teateret i Oslo før jul.

Det var Bertheussen selv som i desember anmeldte oppsetningen til politiet. Hun mente at avbildningen av husfasaden deres, som det vises foto av i stykket, er et brudd på privatlivets fred.

«Ways of seeing» er en sterkt politisert teateroppsetning som ifølge egenreklamen handler om «nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». Til den kategorien hører altså flere alternative nettsteder og sentrale Frp-politikere som Wara, i hvert fall slik folkene bak teaterstykket ser det.

Vi, for vår del, er uenig i disse beskyldningene. Vi oppfatter ikke den politikken som Tor Mikkel Wara står for, som rasisme. Men uavhengig av det mener vi at det i et fritt samfunn skal være full anledning til å komme med politiske ytringer, også av den grovkalibrede sorten, uten å måtte være redd for å bli straffeforfulgt.

Det skulle da også bare mangle. Vanligvis er det jo bare i land som vi ikke liker å sammenligne oss med at kunstnere risikerer å få huset sitt ransaket av politiet på grunn av politiske ytringer.

Så er også vi enig i at det å bruke bilder av justisministerens husfasade, er et meget sterkt virkemiddel. Men vi vil minne om at det i teaterstykket ikke ble offentliggjort noen adresse og at filmingen har skjedd fra offentlig sted. Altså ikke så helt ulikt bilder som ligger tilgjengelig for alle, for eksempel i nettjenesten Google Streetview.

Uansett så bør ytringer man er uenig i, møtes med andre ytringer. Ikke med politi, påtalemyndighet og rettsvesen. Og denne saken blir heller ikke bedre av at det var et sterkt maktkritisk teaterstykke som ble straffeforfulgt. Slike ytringer, den typen som sparker oppover mot det de oppfatter som den politiske overmakten, må ha et særlig vern.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For friheten til å kritisere, utfordre og provosere makta er demokratiets adelsmerke.

Les også
Politiet henlegger saken mot Black Box Teater
Les også
Teaterforbund om Black Box-siktelsen: En alvorlig inngripen i kunstnerisk frihet
Les også
Solberg kritiserer teateroppsetning etter Wara-hets – får refs av advokat