SUKSESS: KrFs svenske søsterpa
...
SUKSESS: KrFs svenske søsterparti Kristdemokraterna ledes av halvt norske Ebba Busch Thor. Foto: NTB scanpix
leder
Look to Sweden
Del
KrF har noe å lære av den kristendemokratiske suksesshistorien i øst.

Kristelig Folkeparti har tradisjonelt sett vært selve fyrtårnet blant de kristne partiene i Skandinavia. Men det var før og ikke nå.

I dagens situasjon har norske KrF faktisk havnet i skyggen av sitt søsterparti i Sverige, Kristdemokraterna (KD). De gjorde det bedre enn KrF ved siste parlamentsvalg med 6,3 prosent mot KrFs 4,2. Og på meningsmålingene svever KD nå rundt nivåer som KrF her hjemme bare kan drømme om.

På de siste gallupene ligger Kristdemokraterna rundt 10 prosents oppslutning, mens KrF som kjent bakser fælt med sperregrensen på fire prosent, selv om de aller ferskeste målingene nå viser en viss fremgang også for dem.

Tallenes tale er hyggelig lesning også for KDs partileder personlig, halvt norske Ebba Busch Thor. På det siste tillitsbarometeret i den svenske storavisen Expressen scorer hun faktisk bedre enn selv statsminister Stefan Löfven.

KDs suksess kan forklares på ulike måter, blant annet gjennom den spesielle situasjonen som har rådet siden valget i fjor høst. De to andre sentrumspartiene Liberalerna og Centerpartiet har begge skiftet side i svensk politikk. Kristdemokraterna har dermed fått en nøkkelrolle i den borgerlige opposisjonen til den rødgrønne regjeringen.

Det er en posisjon hun har utnyttet til fulle, til og med bedre enn høyrepartiet Moderaterna og dets leder, statsministerkandidat Ulf Kristersson. Ebba Busch Thor fremstår rett og slett som den tydeligste lederen på svensk høyreside for tiden.

Noe av KDs fremgang er åpenbart situasjonsbetinget og særsvensk. Men vi tror likevel at det finnes ting som norske KrF og påtroppende leder Kjell Ingolf Ropstad kan lære av den kristendemokratiske suksesshistorien i øst. Ebba Busch Thor har blant annet utmerket seg ved å argumentere for en strengere og mer realistisk migrasjonspolitikk.

Og partiet hennes er heller ikke redd for å snakke om svenske og kristne verdier i samme åndedrag. Vår kollega Vårt Land, som den siste tiden har publisert flere artikler om Kristdemokraternas fremgang, beskriver på lederplass hvordan partiet har greid å appellere også til velgere utenfor de tradisjonelle kristne kretser. Det gjelder blant annet folk som «er opptatt av kristendom som bolverk mot islam», som Vårt Land formulerer det.

Slike velgere har KrF hittil holdt på mer enn en armlengdes avstand, og dermed har de lagt dette politiske landskapet helt åpent for andre partier til å forsyne seg grovt av stemmene. Dette er en type politiske strømninger som er helt tydelige også i Norge og som KrF kunne klart å fange opp. Men det virker som de ikke en gang har prøvd å nå disse velgerne.

Det ble spesielt tydelig i valgkampen i 2017 da norske og kristne verdier faktisk ble et viktig tema i valgkampen. Den debatten virket KrF helt uinteressert i. De overlot til politikere som Linda Hofstad Helleland (H), Ola Borten Moe (Sp) og Sylvi Listhaug (Frp) å føre den. Deres partier gjorde gode valg, mens KrF på valgnatten måtte ta til takke med det dårligste resultatet siden partiet ble landsdekkende etter krigen.

Et studiebesøk til den andre siden av Kjølen er herved anbefalt.

paywall
paywall