Vårt syn er at foreldreretten må gjelde for alle foreldre, også de som ønsker sine barn inn på en John Bauer-skole eller en annen friskole som ikke har et alternativt pedagogisk eller religiøst utgangspunkt, skriver Dagens lederskribent. Foto: Adobe Stock

Aps illiberale friskolepolitikk

Arbeiderpartiet har nemlig hele tiden vært en bremsekloss for valgfriheten i skolen.

Kristne Friskolers Forbund er i harnisk over et nytt Ap-forslag som skal behandles på landsmøtet i april. Vi forstår harmen hos det kristne friskolefolket godt. For hvis dette forslaget, som Dagen har omtalt i flere artikler, blir innført, vil det gjøre en allerede krevende friskolehverdag nesten umulig.

For det nye forslaget går altså ut på å innføre et helt nytt prinsipp i friskolepolitikken, nemlig å gi de private skolene kun en midlertidig godkjennelse. Skolene skal altså tvinges til stadig å søke på nytt for å kunne opprettholde driften.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man trenger ingen nobelpris i friskoleøkonomi for å forstå hvor store vanskeligheter og usikkerhet et slikt opplegg vil skape. Skoledrift er i sin natur et langsiktig prosjekt på grunn av de høye oppstarts- og driftskostnaden.

Men dette forslaget vil gjøre det nærmest umulig å foreta langsiktige investeringer i skoledriften fordi man jo ikke vet hvor lenge skolen får lov å drive.

Det samme problemet vil oppstå når det gjelder rekruttering og ansettelser. Man blir i det hele tatt fullstendig prisgitt myndighetenes forgodtbefinnende og velviljen (eller manglende sådan) hos skiftende politiske flertall.

Og som om det ikke var nok, gis kommuner og fylker i dette forslaget en vetorett mot opprettelsen av nye friskoler. De får altså selv muligheten til å skjerme seg mot brysom konkurranse fra andre skoleslag.

Generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers Forbund kaller et slikt system for «bukken og havresekken». Det er det vanskelig ikke å være enig i.

I stedet for en innstramning er det etter vår mening snarere behov for en betydelig oppmykning av norsk friskolepolitikk. Slik vi ser det, bør det bli betydelig lettere både å starte og drive friskoler.

Vårt utgangspunkt i friskolespørsmålet er foreldreretten, det vil si foreldrenes rettighet til å velge skole for sine barn ut fra sin overbevisning om hva som er best for dem.

Det er naturligvis de kristne friskolene som ­ligger Dagens hjerte nærmest. Vi er stolt av vår historie når det gjelder å slåss for dette skole­slaget. Men vår prinsipielle oppfatning går enda lenger enn det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har nemlig heller ikke noe imot at det åpnes for kommersielt drevne skoler, slik man for eksempel har det i Sverige. Der ble dette til og med innført med støtte av Aps svenske søsterparti, Sosial­demokraterna.

Vårt syn er at foreldreretten må gjelde for alle foreldre, også de som ønsker sine barn inn på en John Bauer-skole eller en annen friskole som ikke har et alternativt pedagogisk eller religiøst utgangspunkt. Vi ser på konkurranse som et gode.

Ja, vi har en god offentlig skole i Norge, men også den har godt av at noen puster dem i nakken og ser om det er mulig å gjøre ting enda bedre.

Dessverre ble de første forsøkene som Bondevik II-regjeringen og daværende kunnskapsminister Kristin Clemet gjorde med å åpne for denne typen private skoler, reversert da Ap igjen kom til makten i 2005.

Arbeiderpartiet har nemlig hele tiden vært en bremsekloss for valgfriheten i skolen. Slik sett føyer dette siste utspillet seg inn i den lange rekken av ­illiberale Ap-forslag i friskolepolitikken.

Les også
Foreslår tidsbegrenset godkjenning for friskolerAP-LANDSMØTET