Justisminister Tor Mikkel Waras bil ble påtent natt til søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Et angrep på demokratiet

Nyheten om at bilen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ble satt fyr på i helgen, ryster oss. Dette er et angrep på oss alle.

Da det begynte å brenne i justisministerens bil natt til søndag, var det den siste av flere trusselhendelser de siste månedene. Heldigvis ble brannen raskt slukket, men justisministerens bil er også tidligere blitt forsøkt påtent.

I februar ble det funnet brennbar væske under bilen. I desember ble huset hans tagget med hakekors og beskyldninger om rasisme. Lørdag for halvannen uke siden rykket politiet ut til Wara da han mottok et brev med truende innhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hendelsene er naturlig nok en stor belastning for Tor Mikkel Wara og hans familie, slik det vil være for alle som opplever vold og trusler. Det skaper en voldsom utrygghet når truslene rettes mot ens eget hjem. Det er fryktelig å leve med angsten for at noe kan tilstøte ens aller nærmeste.

Det som gjør denne saken ekstraordinær, er at det er en statsråd som utsettes for alvorlige trusler over tid. Dermed handler dette om mer enn trusler mot en enkeltperson. Det er vårt demokratiske styresett som trues.

Demokratiet avhenger av at folk er villige til å stille til valg og la seg utnevne til posisjoner. Noen frivillige og noen betalte. Noen mer krevende når det gjelder arbeidsmengde og eksponering enn andre.

Men det må ikke være så belastende at gode kandidater skremmes vekk. Og slett ikke slik at folk ikke tør å gå inn i verv og stillinger fordi det er forbundet med fare – ikke bare for dem selv, men også for familiene.

Til nå har det norske samfunnet vært preget av stor åpenhet og tillit. Politikerne våre har kunnet bevege seg ubekymret rundt, i skarp motsetning til virkeligheten i mange andre land. Stortingsrepresentanter har kunnet sykle på jobb. Statsråder har reist på bedriftsbesøk med minimalt av sikkerhetstiltak.

Slik skulle vi ønske det kunne fortsette. Det øker avstanden mellom folket og de folkevalgte når det står en mur av sikkerhetsfolk mellom dem.

Dessverre utfordres den norske tillitskulturen. Tor Mikkel Wara er langt fra den første som trues. Ikke minst har statsministeren opplevd dette en rekke ganger. I 2012 ble Mullah Krekar dømt for drapstrusler mot Solberg.

I 2016 ble en ung mann dømt for trusler mot kongefamilien og statsministeren. Både Sylvi Listhaug (Frp) og Jonas Gahr Støre )(Ap) har hatt politibeskyttelse etter drapstrusler. Så sent som i forrige uke bad aktor om at islamisten Mohyeldeen Mohammad må dømmes til to og et halvt års fengsel for trusler mot Abid Raja (V). Vi kunne nevnt flere eksempler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politikere må tåle å utfordres i debatter. De må tåle temperatur, kritikk og nærgående spørsmål. De ber om tillit og må vise at de er tilliten verdig. Ytringsfriheten er en grunnstein i demokratiet og en sikkerhetsventil mot maktmisbruk, men også ytringsfriheten har en grense. Den absolutte grensen går ved vold og oppfordringer til vold.

Vi må aldri ta lett på at våre politikere trues. Når bilen til en statsråd brenner, legges all politisk uenighet til side. Da er det et angrep på det norske demokratiet. Da er det ikke bare en statsråd som angripes, men alle vi andre også.

Les også
Ingen mistenkte etter brannen i Waras bil
Les også
Bombegruppen hos Wara