I det siste har Google havnet
...
I det siste har Google havnet midt i en ny konflikt om overvåkning. Nå gjelder det en annen type undertrykkende diktatur, denne gangen av islamsk type. Foto: AP / NTB scanpix
leder
Google aksepterer arabisk app som lar menn holde kvinner som slaver
Del
Storkapitalen hjelper totalitære regimer med å overvåke sine innbyggere.

I sin dystopiske roman «1984» skildrer George Orwell et fremtidssamfunn der diktatoriske makthavere har skaffet seg full kontroll over sine innbyggere. Den enkelte borger overvåkes av en usynlig, men likevel alltid tilstedeværende storebror.

Den berømte boken ble skrevet i 1949, men romanens magiske årstall kom og gikk uten at Orwells fremtidsvisjon hadde blitt virkelighet. 35 år etter 1984 er vi fortsatt et godt stykke unna den britiske forfatterens skrekkscenario.

Det vi imidlertid kan slå fast, er at den teknologiske utviklingen er i ferd med å gi diktatorer og despoter de redskapene de trenger. Og flere steder er de også i ferd med å ta dem i bruk.

Verdens mest folkerike land, Kina, er kanskje det fremste eksemplet i så måte. Der er myndighetene i ferd med å utvikle et overvåkningssystem som skal rangere innbyggerne etter hvor gode samfunnsborgere de er. Over ti millioner kinesere er allerede nektet å reise med fly eller tog.

Dessuten har innbyggere blitt nektet å ta opp lån eller fått nei til å bo på de beste hotellene basert på dette systemet. De som blir oppfattet som gode borgere av de kommunistiske myndighetene får derimot ulike fordeler. Det kan for eksempel være rabatt på strømregningen, forfremmelse på arbeidsplassen eller lettere tilgang til utdannelse.

Samtidig er de kinesiske makthaverne redde for de mulighetene teknologien gir for å spre uønskede tanker og meninger. Derfor har de blokkert tjenester som Google, Facebook og Twitter. Siden Kina er et av verdens største markeder er fristelsen stor for teknologigigantene til å samarbeide med Kina og dets kommunistparti.

Google hadde kommet langt i planene om å utvikle en spesialtilpasset søketjeneste som utelot alle ord, uttrykk og fraser som kommunistmyndighetene ikke likte. Men i fjor ble planene lagt på is blant annet etter massive protester fra selskapets ansatte.

I det siste har Google havnet midt i en ny konflikt om overvåkning. Nå gjelder det en annen type undertrykkende diktatur, denne gangen av islamsk type. Saudi-Arabia har utviklet appen Absher som blant annet hjelper saudiske menn med å kontrollere konene og døtrene deres.

Den siste tiden har flere kvinner i landet hoppet av til utlandet, bort fra sine undertrykkende og voldelige menn. Men ved å bruke Absher vil mennene nå kunne bli varslet med en gang dersom kvinnene prøver å nærme seg en flyplass eller en grenseovergang. Appen kan også brukes av menn for å forhindre at kvinner søker jobb.

I dette landet er kvinner menns eiendom, og denne slave-appen gjør tilværelsen lettere for det saudiske herrefolket. Likevel har Google nylig besluttet at appen ikke bryter med deres retningslinjer og at den derfor fortsatt vil distribueres via Google Play.

Den som trodde at storkapitalen var demokratiets venn, må tro om igjen. Den drapsmistenke saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salman var på besøk i Googles hovedkvarter så sent som i fjor. Penger lukter som kjent ikke og Google omfavner tydeligvis hvem som helst, bare de betaler godt.

paywall