EVANGELISERING: Øyvind Heggernes og Jon Malvin Eriksen fra Nordhordland Bibelsenter snakker om tro med en kompisgjeng som er på vei til kino. Foto: Karie Fure

Skepsis til å spre gode nyheter

Evangelisering har et ufortjent dårlig rykte.

Halvparten av kristne i 20- og 30-årene mener det er galt å evangelisere, ifølge en ferskundersøkelse fra Barna Research i USA. Den viser at unge troende ønsker at andre skal bli kjent med Jesus, men ønsker bare ikke å snakke om ham selv.

Utfordringen er neppe mindre på vår side av Atlanteren. Vi skrev tidligere i år at ni av ti menighetsaktive kristne studenter mener at mennesker i deres kategori ikke snakker åpent om troen sin på studiestedet. Det kom fram i en undersøkelse utført for Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag. Selv om kristentroen fortsatt har en langt sterkere plass i amerikansk enn europeisk kultur, ser vi på begge sider av Atlanteren tendenser til mer likegyldighet i åndelige spørsmål og en økende mistenksomhet mot troende. Det nå reverserte vedtaket om forbud mot misjonering på Arendalsuka er bare ett aktuelt eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nok med seg selv?

«Enhver blir salig i sin tro», lyder et kjent sitat. Mange vil nok tro at det står i Bibelen, eller mene at det burde stått der. Men utsagnet stammer fra Fredrik den store av Preussen (1712-1786). Og det stemmer dårlig med Bibelens budskap om hva som fører til den høyeste form for lykke, som salighet egentlig betyr. Derimot uttrykker det en stadig mer utbredt holdning i vår relativistiske tid.

– Folk er ikke vant til å snakke om tro

LANGT KALL: Den nylig avdøde eangelisten Michael Green var en pådriver for evangelisering gjennom et langt liv. Her er han fotografert sammen med konen Rosemary.

Her har vi alle bruk for inspirasjonskilder og forbilder. Tidligere i uken skrev vi om en slik som nettopp døde. Den britiske evangelisten Michael Green ble 88 år gammel.

Han forsvarte troen med både hjertet og intellektet

Han hadde betydelig akademisk kapasitet, men kombinerte et klart hode med et varmt hjerte. Han var både evangelist og apologet. «Greens forkynnelse vevde sammen hans kjærlighet til Det nye testamente, hans lidenskap for evangelisering og en dyp omsorg og medfølelse med tilhørerne», skriver professor Alister McGrath iet minneord i Christianity Today. Green var også i stand til å oppmuntre andre i troen og til å utforske hvilket kall Gud hadde gitt dem i livet. På den måten stimulerte han mange til å gå inn i kristen heltidstjeneste eller til å sørge for at troen og karrieren deres var integrert. Det er forbilledlig.

De opplever at medstudenter ikke ser gudstro som viktig

Ingen av oss vet hvem som kan være åpen for å tro på budskapet om Jesus Kristus. Ofte kan vi feilvurdere hvem som er nysgjerrig. Uansett er det en helt grunnleggende side ved bibelsk forankret kristentro at den ikke kan privatiseres, men er «skapt for å deles», som det heter i reklamen for en sjokolade. Evangelium betyr gode nyheter. Andre mennesker trenger disse, enten de erkjenner det eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For lenge har vi latt ting skje med gode følelser og «min Jesus-bevegelse»

Selv om det bryter med vår tids idealer for toleranse, kommer vi ikke fra at både Jesus og apostlene omtaler mennesket som fortapt i seg selv og presenterer troen på Guds sønn som eneste vei til evig liv. Det budskapet er for viktig til å holde for oss selv.