JUBELSTEMNING: Den nye abortlo
...
JUBELSTEMNING: Den nye abortloven i New York ble hilst med jubel, men Dagen mener det heller er til å sørge over. Foto: NTB scanpix
LEDER
Skremmende fra New York
Del
Ny lov vitner om en kultur som feirer det sterke livets rett på bekostning av det svake.

En ny abortloven ble nylig vedtatt i den amerikanske delstaten New York. Vi omtalte den her i avisen i forrige uke.

Loven er sjokkerende. Enda mer sjokkerende er det at den ble hilst velkommen med applaus fra både tilhørere og politikere i delstatsforsamlingen i Albany. Som om ikke dette var nok, ble toppen på One World Trade Center opplyst i rosa for å markere glede over vedtaket. Det vitner om en kultur som feirer det sterke livets rett på bekostning av det svake. Eller for å sette det mer på spissen: Det er en kultur som velger døden fremfor livet.

«En stor ironi», skriver Princeton-professor Robert P. George på sin Facebook-profil om loven som prinsipielt tillater abort i tredje trimester. Da er nemlig barnet levedyktig. Professor George mener den eneste grunnen til å ta abort i denne fasen, er at moren, eller noen som presser henne til abort, ønsker at barnet skal være dødt og ikke levende. «Graviditeten kan bli avsluttet («terminert») ved å føde barnet i live, heller enn å drepe ham eller henne», skriver George.

Nå skal det sies at det er satt som en forutsetning at aborten skal være nødvendig av hensyn til morens liv eller helse, men dette blir et skjønnsspørsmål for helsearbeidere. Kriteriene er satt så vidt at det ikke er godt å vite hva som skal være en grunn til at den som tilbyr slike helsetjenester, skal måtte si nei. Det inkluderer «alle faktorer - fysiske, emosjonelle psykologiske, familiære og kvinnens alder - som er relevante for pasientens tilstand». Å åpne for et slikt vidt spekter av vage kriterier for å ta livet av et levedyktig barn, er rett og slett grusomt.

Det åpnes for at ikke bare leger, men også blant annet sykepleiere og jordmødre kan utføre abort. Dermed blir inngrepet enda mer lett tilgjengelig. «Denne avskyelige loven er ventet å øke antallet aborter i staten New York», skriver gruppen Evangelicals and Catholics Together . De fordømmer denne «radikale og ekstremistiske loven på sterkest mulig måte».

Dessverre er New Yorks tilnærmingen til abort ikke enestående. I Virginia lanserte en demokratisk delstatspolitiker et forslag om en tilsvarende lov. Hvis det å føde barnet kunne gå ut over morens mentale helse, vil hun ikke sette noen grense - heller ikke om fødselen var begynt. Guvernør Ralph Northam ga sågar inntrykk av at man kunne velge å la barnet leve eller dø etter at det var født. Tidligere president Bill Clinton ble kjent for formuleringen om at abort skulle være «trygt, lovlig og sjeldent». De etiske problemene med abort forsvinner ikke med fine formuleringene, men er tendensen at Det demokratiske partiet blir stadig mer radikalisert i sin abortpolitikk. Det kaster også lys over hvorfor dette partiet er et utenkelig alternativ for mange konservative kristne amerikanere.

Det er god grunn til både ettertanke og protest i møte med en så grunnleggende mangel på respekt for det skjøreste og mest sårbare livet. Heldigvis er ikke abort fram til fødsel aktuell politikk i vårt land, men den voldsomme reaksjonen på den lille innstrammingen om tvillingabort er symptom på samme sykdom. «Forsvar selvbestemt abort. Fjern nemndene» blir hovedparole under kvinnedagen i Oslo , varslet 8. mars-komiteen i hovedstaden før helgen. Når retten til å ta livet av de minste blant oss blir en hjertesak, er det hjerterått.