AVGJØRENDE: Kjell Ingolf Ropst
...
AVGJØRENDE: Kjell Ingolf Ropstad leder KrFs delegasjon som forhandler om regjeringsmakt på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix (POOL) / NTB scanpix
Lederartikkel
Livsvern-helt eller han som ble lurt av Erna?
Del
Blir Kjell Ingolf Ropstad «han som ble lurt av Erna» eller «han som vant en historisk seier i kampen mot sorteringssamfunnet?» Det avgjøres nå.

For hver dag som går rykker vi nærmere det som tegner til å bli Ropstad-æraen i KrF-historien. Etter all sannsynlighet er en enighet i regjeringsforhandlingene på Hadeland bare kort tid unna. Så snart en slik avtale foreligger, er Knut Arild Hareides dager som partileder talte.

Som kjent la partilederen også sitt eget verv i potten i et siste desperat forsøk på å overtale sine egne om å bli med på venstresvingen.

I en overgangsperiode kan Olaug Bollestad rykke opp i egenskap av å være første nestleder. Men det blir nok ikke lenger enn til neste ordinære landsmøte i april. For det er sørlendingen Kjell Ingolf Ropstad de fleste peker på som ny fast leder i Kristelig Folkeparti.

Det var han som i høst tok lederskapet på blå side og kjempet igjennom et regjeringssamarbeid med de borgerlige. Og når Hans Olav Syversen, som jo kunne vært en reell utfordret, stadig gjentar at han ikke vil, ser bordet ut til å være dekket for Ropstad.

Men spørsmålet er hvilken inngang han vil få til partiledervervet, både innad i partiet og i den norske opinionen? Og det kan bli avgjort lenge før det formelle ledervalget til våren. Faktisk kan det skje allerede om få dager.

Hvor krevende Ropstads start blir, vil i stor grad avhenge av hva som skjer med abortlovens paragraf 2c. Et av Kjell Ingolf Ropstads hovedargumenter for å velge regjeringsforhandlinger med blå side var nettopp det han kalte «en historisk mulighet» for å få endret denne diskriminerende paragrafen, som gir foster med funksjonshemminger mindre rett til liv enn oss andre.

Ropstad grep som kjent den utstrakte hånden som kom fra Erna Solberg midt under den interne KrF-debatten. Statsministeren sa til VG at hun var villig til å forhandle med KrF både om 2c og om et forbud mot tvillingabort.

Striden i etterkant har gått på hvor realistisk en endring i denne paragrafen faktisk er. Ropstads kritikere mener at nestlederen kan ha blitt lurt av den politiske ringreven Erna Solberg.

De hevder at det aldri har vært statsministerens intensjon å gjøre dette. Hun visste helt fra starten at det var umulig å få til en slik endring, men brukte Ropstads manglende erfaring til å lokke med disse urealistiske forventningene.

Hvis abortlovens paragraf 2c forblir urørt, vil ikke den kritikken stilne med det første. Den kan faktisk komme til å prege hele hans tid som KrF-leder. Kjell Ingolf Ropstad kan risikere å gå inn i posisjonen som partileder med betydelig bagasje.

Å starte jobben med en helt nødvendig samling og gjenreisning av KrF, samtidig som han har fått merkelappen «mannen som ble lurt av Erna», blir mildt sagt ikke enkelt.

Og det har heller ikke blitt lettere av at rød side i KrF nå organiserer seg i et eget formelt fraksjonsnettverk og vil jobbe for etter eget utsagn «å få KrF til å skifte side». Drivkraft som nettverket heter, har gitt klar beskjed om at deres mål er at Jonas Gahr Støre skal være KrFs regjeringspartner i stedet for Erna Solberg.

Uten en endring av 2c vil disse røde i KrF få rett i påstandene om at abortargumentet bare var et spill uten politisk realisme. De vil naturlig nok føle seg grundig lurt, og ønsket om omkamp vil bare vokse i styrke.

Men et slikt scenario vil også være en utfordring for Erna Solberg. For også hun er sårbar for beskyldinger om at hun kun brukte abortsaken for å få lure KrF-flertallet over på blå side.

Statsministeren trenger en KrF-leder med legitimitet for å sikre fremtiden og levedyktigheten for sitt eget regjeringsprosjekt. Er det noe hun virkelig ikke har bruk for nå, så er det en høylydt omkamp fra den knappe halvparten i KrF som helst ønsker hennes rival som statsminister.

Fallhøyden er altså stor for Kjell Ingolf Ropstad når han om kort tid kommer ut på trappen på Granavolden gjæstgiveri for å gjøre rede for forhandlingsresultatet. Men det trenger ikke å ende slik. Det finnes en annen mulighet også.

Kanskje har Ropstad og KrFs forhandlere mot alle odds klart å få gjennomslag for å endre ordlyden i den diskriminerende abortparagrafen.

Hvis det skjer, vil det bli en helt annen begynnelse på Ropstads periode som KrF-leder. Da vil han fremstå som noe av en helt blant kristne velgere og andre som er opptatt ufødt livs menneskeverd. Da blir han mannen som grep muligheten til å gjøre en historisk innsats mot sorteringssamfunnet.

Livsvern-helt eller lettlurt offer for luftige Erna-løfter? Snart får vi svaret.