MOTOFFENSIV: Brett Kavanaugh s
...
MOTOFFENSIV: Brett Kavanaugh stilte opp på Fox News sammen med sin kone Ashley for å imøtegå anklagene mot ham. Foto: Jacquelyn Martin, AP/NTB Scanpix
Slaget om amerikansk høyesterett
Del
Intensiteten i kampen rundt Brett Kavanaugh henger sammen med at svært mye står på spill.

Den bitre striden rundt kandidaten til det ledige setet i USAs høyesterett vitner først og fremst om hvor polarisert amerikansk politikk er blitt. Men det gjelder mer enn politikken. Samfunnet forøvrig er også preget av harde fronter. «Pastorer og kristne ledere: ta ti sekunder og tenk før dere tvitrer om dommer Kavanaugh og anklagene mot ham». Slik lød en sindig oppfordring på Twitter fra professor Ed Stetzer på det prestisjetunge evangelikale Wheaton College utenfor Chicago.

Å være sindig i denne situasjonen er slett ikke lett. Svært mye står på spill. Og spillet som foregår, er brutalt. Natt til i går norsk tid gikk Brett Kavanaugh til det uvanlige skritt å la seg intervjue sammen med sin kone om anklagene om to angivelige overgrepsepisoder for over 35 år siden. På Fox News forklarte han at hensikten med å stille opp er å renvaske seg og gjøre tydelig at han bare ber om en rettferdig behandling.

De nevnte sakene illustrerer de alvorlige dilemmaene rundt overgrepsanklager. Det er katastrofalt når faktiske ofre ikke blir hørt og trodd, men det er like katastrofalt når en uskyldig rammes av falske anklager. Et helt grunnleggende prinsipp som rettsstater har arvet fra romerretten, er tanken om at man er uskyldig til det motsatte er bevist. Av naturlige grunner er det ofte vanskelig å føre vitner i saker som gjelder seksuelle krenkelser og overgrep. De finnes vanligvis ikke. Men i dette tilfellet har anklagerne ikke en gang kunnet fremskaffe vitner som kan bekrefte at Kavanaugh var til stede der de angivelige overgrepene skal ha skjedd. Det gjør ikke sterkt inntrykk på dem som for alt i verden ikke vil ha Kavanaugh inn i det mektige nimannskollegiet som skal tilse at den amerikanske grunnloven blir fulgt. Den republikanske Texas-senatoren Ted Cruz og konen ble sågar drevet ut av en restaurant i Washington D.C. av aktivister som ropte: «Vi tror på overlevende!»

Også liberale medier som New York Times påpeker at indisiene mot Kavanaugh er uvanlig svake. Men atmosfæren er likefullt så giftig at det er vanskelig å bli hørt, samme hva han sier. «Han forsøker aggressivt å renvaske seg - i det minste med dem som fortsatt har et åpent sinn», skriver kommentator David French i det konservative tidsskriftet National Review. I en lederartikkel oppfordrer den samme publikasjonen til å kjempe for Kavanaugh. Hvis republikanerne gir seg i denne saken, mener man de kan vente en skarp reaksjon fra velgerne - og det med rette.

For et norsk publikum kan det virke underlig at en utnevnelse av en høyesterettsdommer skal skape så stor strid. Men for amerikanere er dette svært viktig. Denne domstolen har stor makt og har kommet med svært viktige avgjørelser i mange av spørsmålene det er mest strid om i USA. Blant annet øyner mange verdikonservative en mulighet for at abortdommen Roe vs. Wade fra 1973, som sier at abort er en grunnlovsfestet rettighet og dermed må være lovlig i alle delstater, kan omstøtes.

Flere viktige verdisaker er under behandling eller vil komme dit i løpet av de neste årene. Å få på plass en 53 år gammel konservativ høyesterettsdommer som i utgangspunktet sitter på livstid, er for noen en drøm. For andre er det et mareritt. Uansett hva som skjedde og ikke skjedde for 35 år siden, forklarer dette mye om det som skjer i dag.

abort,amerikansk politikk,brett kavanaugh,donald trump,høyesterett,religionsfrihet,usa