SOMMERSTEVNE: Stopp opp og si
...
SOMMERSTEVNE: Stopp opp og si tusen takk når du ser frivillige i sving neste gang du er innom en festival. For uten frivillige stopper det myldrende stevnelivet i Kristen-Norge, skriver Kari Fure, redaktør i Dagen. Foto: Dagen-arkiv
Takk til alle sommerens frivillige!
Del
Det er tid for sommerstevner, leirer og festivaler. De neste ukene kommer det til å yre av liv, fra vekkelseskonferanse i Karasjok og til De frie evangeliske forsamlingers stevne i Lindesnes kommune.

Mens landet sakte glir over i sommermodus, skjer det motsatte mange steder i Kristen-Norge

I Dagen har vi registrert 98 ulike arrangementer fra mai til august, og da regner vi ikke med rene menighetstilstelninger. Noen av disse arrangementene er store, som NLMs generalforsamling neste uke, eller OASE litt senere i juli. Andre er ganske små.

Men felles for dem alle er at det kreves arbeid for å få det til. Sommerstevnene gjør seg ikke selv. Noen gir av fritiden sin, av kvelder, helger og sommerferieuker, for at vi andre skal kunne komme som deltakere og få en god opplevelse.

Bibelen ber oss kappes om å hedre hverandre. I dag vil jeg hedre alle som stiller opp som frivillige stevnemedarbeidere i sommer. Uten frivillige ville ikke sårbare familier fått ferietilbud hos Blå Kors.

Uten frivillige som trekker kabler, ville det ikke blitt lyd på konsertene på Skjærgårds. Uten frivillige ledere ville det blitt lite action hos KRIK når de samles i Bø i Telemark denne helgen.

Det finnes altså en hær av frivillige som legger ned tusenvis av dugnadstimer. Vi kan saktens lure på hva som driver dem. Hvorfor reiser de ikke heller på hytta, eller legger seg godt til rette på en strand i Spania?

Noen føler nok at plikten kaller. Mange sier de blir motivert av godt fellesskap blant dugnadsfolket. Felles for de fleste er følelsen av å være med på noe viktig. At de gjør en innsats for Guds rike når de snekrer festivalscener og er barneledere. At det å stå på kjøkkenet på leir og sørge for at ungdommene på UL får i seg mat, er en måte å leve ut misjonsoppdraget på.

Mine egne sønner har elsket å reise på leir. I tur og orden har de reist på nyttårs- og påskeleir og en drøss med andre leirer. Jeg er full av takknemlighet til de som sto frivillig på kjøkkenet, satt nattevakt og holdt andakter på disse leirene – og som sørget for at guttene kom stuptrøtte og superfornøyde hjem.

Iveren de viste når invitasjonen til neste leir kom på e-post, sa alt om hvor viktig det var, det som skjedde på disse leirene.

Mange får sitt første møte med Jesus nettopp på leirer og sommerstevner. Når man reiser vekk fra hverdagens rutiner, får lytte til Guds ord og til slutt kanskje våger seg frem til forbønn, kan liv bli forvandlet.

Og når folk kommer igjen og igjen til retreat på Sandom, til Korsvei i Seljord og bibelcamping i Lyngdal, er det nettopp fordi disse og lignende steder oppleves som viktige vannhull i tilværelsen.

Det er steder der en kan hvile og samle krefter, men også få mat for sjelen og åndelig påfyll. Derfor må de aldri være i tvil, de som melder seg til frivillig tjeneste, om at det de gjør er viktig. I dette mylderet av stevner og festivaler skapes evige verdier.

Jeg blir oppriktig imponert når jeg kikker på denne listen med 98 arrangementer. Arrangørene legger et voldsomt engasjement for dagen.

Én ting er kirkesamfunnenes årlige stevner, som Baptistenes Blink, Metodistenes sommerfest og Frikirkens sommerfestival – som alle forøvrig holdes i Stavern. Hit er det helst medlemmer som reiser. En stor del av sommerens stevner er likevel åpne for alle som vil. For den som aldri har vært på sommerstevne før, er det vel verd å prøve. Og få ting gleder mer enn godt oppmøte for dem som har investert tiden sin i frivillig arbeid.

Så kan noen sikkert føle at det blir nok dugnad. At en blir trøtt og lei og slitne helt inn i ryggmargen. Arrangørene har et stort ansvar for å drive bærekraftig, å ta godt vare på de frivillige medarbeiderne og sørge for at de ikke sliter seg ut. Men alle som kommer som deltakere har også et ansvar.

Stopp opp og si tusen takk når du ser frivillige i sving neste gang du er innom en festival. For uten frivillige stopper det myldrende stevnelivet i Kristen-Norge.

paywall
paywall
paywall
paywall
lederatikkel,debatt,dagensdebatt.no,dagens debatt,oase,nlm,frivillighet,bibelen,skjærgårds,krik,bø i telemark,ul,jesus,sandom,korsvei,seljord,lyngdal,kristen-norge