TWITTER: «Han må blir dratt gj
...
TWITTER: «Han må blir dratt gjennom gatene, deretter hengt», skrev denne kvinnen på twitter, etterfulgt av emneknaggen #HangAyazNizamni, som på et tidspunkt var en av de mest populære på blant annet Twitter i Pakistan. Skjermdump: Twitter
Det er farlig å være ateist
Del
I enkelte land kan man faktisk dø av det.

Dagens lesere kjenner godt til den kristne fembarnsmoren Asia Bibi som til sommeren har sittet på dødscelle i Pakistan i åtte år.

Der sitter hun dømt til døden for angivelig å ha hånet islams profet Muhammed. Under et opphetet ordskifte med noen muslimske kvinner i landsbyen skal Bibi ha sagt de skjebnesvangre ordene:«Jeg tror på Jesus Kristus som døde på korset for menneskehetens synder, men hva ha deres profet Muhammed noen gang gjort for å frelse menneskeheten».

Ifølge pakistansk blasfemilovgivning er dette en forseelse så stor at Asia Bibi skal ende sitt liv i galgen, henrettet ved henging.

I en annen celle i samme land sitter Ayaz Nizami. Også han risikerer dødsstraff for blasfemi, men på et annet grunnlag og med mye mindre internasjonal oppmerksomhet. Nizami har tidligere vært visepresident i den pakistanske organisasjonen for ateister og agnostikere. I mars i fjor ble han arrestert anklaget for å ha spredt antiislamsk materiale på internett.

Fengslingen av Ayaz Nizami skapte stor oppstandelse i sosiale medier i Pakistan. Men ikke for å få ham frigitt. Nei, emneknaggen #HangAyazNizami - heng Ayaz Nizami - var på et tidspunkt en av de mest populære på blant annet Twitter i Pakistan.

Å bla seg igjennom noe av dette materialet, som ligger lagret på flere ulike nettsteder, er som å kaste et blikk ned i det religiøse hatets avgrunn. Det beskrives hvordan denne gudsfornekteren bør slepes gjennom gatene i Karachi før han henges. Eller hvordan man kanskje i stedet bør drille et hull i hodet hans med en runde ammunisjon fra et automatvåpen.

Og sjansen er faktisk til stede for at de pakistanske Twitter-brukerne kan få sin blodtørst oppfylt. Nizami risikerer virkelig å bli hengt. Pakistan er nemlig et av 13 muslimske land der ateisme eller gudsfornektelse er en så alvorlig forbrytelse at det kan gi dødsstraff. Det gjelder i tillegg Afghanistan, Iran, Malaysia, Maldivene, Mauritania, Qatar, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, De Forente Arabiske Emirater, Jemen og enkelte muslimske delstater i Nigeria der de har innført sharia-lovgivning.

Dessverre kan også tilværelsen for ateister ofte være enda farligere utenfor fengselet enn innenfor. Siden 1990 er minst 67 personer blitt drept som følge av udokumenterte blasfemianklager i Pakistan.

I Bangladesh - der ateisme forøvrig i utgangspunket ikke er straffbart - har det de siste årene vært en bølge av drap på fritenkere og ateister som har brukt sosiale medier til å spre sine tanker. Det mest fremtredende drapsofferet er Avijit Roy. Han ble i 2015 hakket til døde med machetekniv da han var på vei tilbake til sitt hjem i hovedstaden Dhaka sammen med sin kone. Roys forbrytelse var at han hadde opprettet et nettforum for humanister, skeptikere og ateister.

Disse få eksemplene viser hvor farlig det er å være ateist i store deler av den muslimske verden. Livsfarlig faktisk. Dagen er en avis som er opptatt av trosfrihet. Som kristen avis kjemper vi for våre forfulgte trossøsken i islamske land. Men frihet til ikke å tro, til å være ateist, er faktisk også en viktig del av trosfriheten. Den friheten undertrykkes og den må vi også kjempe for.

For også vi som tror har et ansvar for å stå opp for religionsfriheten til de som ikke tror.

 

 

bangladesh,ateisme,blasfemi,human-etisk forbund,humanetikk,pakistan,vebjørn selbekk,ateister,trosfrihet,religionsfrihet