Illustrasjonsfoto: Dan A. Nach
...
Illustrasjonsfoto: Dan A. Nachtnebel/CC/Flickr
Vi som elsker Bibelen
Del
Vi vil hele tiden vende tilbake til denne kristenlivets kilde.

Kommende uke står i Bibelens tegn. Torsdag er det nemlig 200 år siden Det Norske Bibelselskap ble stiftet. Og det store jubileet skal feires hele fire dager til ende. Det blir kongelig deltagelse, jubileumsbok og festforestilling. Det blir bibelmaraton, bibeldebatt og bibelquiz. Det blir bibelfilm, bibelbursdag og bibelkunst. Og så blir det til og med bibelhumor, fremført av noen av våre fremste komikere.

LES: Kronprinsessen til Bibelfestivalen

Guds ord får med andre ord føtter å gå på. Men faktisk også hjul å trille på. For Oslos busser er for anledningen utsmykket med bibelvers.

Jubileet er en god anledning til å tenke over hva Bibelen betyr for oss, både hver enkelt personlig og for Norge som nasjon.

Helt fra jeg tok et bevisst kristent standpunkt tidlig i tenårene har Bibelen vært en svært viktig del av livet mitt. Jeg prøver å lese igjennom den cirka en gang i året. Det er fullt overkommelig. Fire kapitler per dag, så klarer man det i løpet av tolv måneder.

Jeg liker best å lese Bibelen på morgenen. Starte dagen med Guds ord. Og fordi jeg ikke er noen utpreget morgenfugl blir det gjerne bibellesning på vei til jobb. I mange år hadde Norsk Gideons røde mini-nytestament sin faste plass i baklommen min på tog eller andre offentlige kommunikasjonsmidler.

Men etter smarttelefonens inntog har mange ting blitt enklere. Også bibellesningen. På iPhonen min har jeg tilgang til en rekke bibelutgaver på flere språk. Vil man ha Norsk Bibels 88-oversettelse? Eller kanskje den legendariske King James-versjonen fra 1611 på engelsk? Ikke noe problem. Det finnes en app for alt.

INNSPILL: Ta ansvar for den kristne bok!

Mange Dagen-lesere har det nok som meg. Vi har bygd livene våre på budskapet i denne boken. Evangeliet om Jesus Kristus, Guds sønn som døde for våre synder, stod opp og kommer igjen. For oss har Bibelen blitt «det evige livs ord» (Joh 6:68). Den har blitt «ord som blir til frelse for deg» (Apg 11:14). Selvfølgelig vil vi hele tiden vende tilbake til denne kristenlivets kilde.

Bibelen snakker sant om mennesket. Og den snakker sant om Gud. I den ser vi vår egen synd og tilkortkommenhet. Men vi ser også Guds usigelige nåde, den han viste ved å sende sin sønn for å forsone verden med seg selv.

Under jubileet vil mye av oppmerksomheten også rettes mot hva Bibelen har betydd for landet vårt. Med god grunn. For Bibelselskapet ble jo på mange måter skapt for å ha en nasjonsbyggende effekt.

Før etableringen av Det Norske Bibelselskap var problemet at Bibelen var dyr. Og at den var dansk. Svenskekongen, som nettopp hadde blitt konge også av Norge, gav en personlig gave på et beløp tilsvarende 20.000 riksdaler til opprettelsen av Bibelselskapet. Tanken var at man trengte en slik institusjon for å hjelpe til å spre nasjonens kristne verdigrunnlag. På landet eget språk.

Resten er historie. En suksesshistorie, må vi tillegge. Da Bibelselskapet ble dannet i 1816 fantes det bare fire bibler per hundre innbygger i Norge. I dag er det flere bibler enn mennesker i landet vårt. Tenk det. I 1816 kostet en bibel en hel månedslønn for småkårsfolk. I dag kan vi kjøpe oss en bibel for samme beløp som to kopper kaffe. Eller vi kan laste den ned gratis fra nettet.

LES OGSÅ: – Uten at jeg visste om det, gjør vi jo mye likt

Ingen bok har hatt større betydning for norsk samfunnsliv og kultur enn det Bibelen har hatt. Bibelen er en kulturbærende tekst i Norge. Den har vært og er en litterær skattkiste som norske forfattere fra Henrik Ibsen til Roy Jacobsen har benyttet seg av.

Og tenk hvilken betydning bibelspredningen har hatt for kirke- og menighetsliv i Norge. Bibelen er teksten som har evne til å forandre menneskeliv. Til å skape tro og brann for evangeliet. Til å bygge en levende kirke som kan bringe evangeliet videre til nye generasjoner og andre nasjoner.

Vi tror på det som står i Jesajas bok om at Guds ord ikke vender tomt tilbake. Det utfører det som det er sendt til. Det har det gjort i våre liv. Og det har det gjort i landet vårt.

Kjære Bibelselskap, gratulerer med dagen!

det norske bibelselskap,bibelen,bibelselskapet,vebjørn selbekk,leder,lederartikkel,debatt,dagens debatt,dagensdebatt.no,dagensdebatt,jubileum,200-årsjubileum,bibelmaraton,norsk gideon,king james,roy jacobsen,henrik ibsen