Illustrasjonsfoto: A♥/CC/Flick
...
Illustrasjonsfoto: A♥/CC/Flickr
Du bør lese Koranen
Del
Les gjerne Koranen, men ikke i kirken.

LES: Biskoper diskuterer koranlesing i kirken

Dette har vært en nyhetsuke der muslimenes hellige bok Koranen har vært i vinden. Uken startet med meldingen om at enkelte biskoper går inn for at Koranen skal kunne leses i begravelser i Den norske kirken . Og mot slutten av uken har Hege Storhaug skapt ny debatt med sitt krav om at Koranen bør sensureres her i Norge.

Vi er ikke tilhengere av noen av forslagene.

Vi har allerede skrevet her på lederplass at vi mener Koranen ikke har noe som helst å gjøre i en kirke. I etterkant har biskop Halvor Nordhaug i et innlegg gått i rette med oss for å ikke ha nevnt i lederen at han mener at Koran-lesning i en kirkelig begravelse alltid skal følges opp av at presten skal gi et «kristent svar på denne teksten».

Det forholdet endrer imidlertid ikke noe på vår konklusjon. Og vi stiller oss dessuten svært tvilende til hvor klart dette «kristne svaret» på Koran-lesningen uansett kommer til å bli i virkelighetens verden. Vi er ikke sikre på at de forrettende prestene vil være så innstilt på å gå i polemikk med den teksten som et sørgende familiemedlem nettopp har fremført ved båren. Det vil nok være en krevende oppgave på flere plan. Det riktigste og ærligste ville vært å si nei til all form for fremføring av tekster fra en ikke-kristen - og i tillegg anti-kristen - religion i en kristen kirke.

I et stort oppslag i Aftenposten i går presenterte Hege Storhaug sine forslag til tiltak mot ekstrem islam. Ett av disse handler om koranen. Storhaug mener at flere voldelige vers i muslimenes hellige skrift må strykes og at bare den da redigerte versjonen av boken skal kunne brukes i norske moskéer.

Vi deler selvfølgelig Storhaugs uro over «vers i Koranen som brukes aktivt til å drepe mennesker i dagens verden». Men sensur av islams religiøse tekster er likevel å gå altfor langt. Det vil være å trå over både religionsfriheten og ytringsfrihetens grenser. Vi skal bekjempe ekstremisme, men det må gjøres med demokratiets virkemidler. Vi må ikke henfalle til samme type totalitære tiltak som de vi kritiserer muslimske diktaturstater for. Muhammeds fødeland Saudi-Arabia er vel det eneste landet i verden som i dag har forbudt en religiøs tekst, i deres tilfelle Bibelen. Norge bør på ingen måte bli nummer to på den listen.

Dessuten tror vi også at resultatet av koran-sensur ville blitt mer - og ikke mindre - radikalisering. Koranens sverdvers ville fortsatt bli både lest og brukt selv om miljøene hadde blitt tvunget til å gå under jorden. Sannsynligvis ville både versene og den praktiske implementeringen av dem fått økt oppmerksomhet ved et forbud.

Den nye Koran-debatten gir oss også en mulighet til å komme med følgende oppfordring: Les Koranen.

Dette er en tekst som har fått og vil fortsette å få økende innflytelse både i Europa og her i Norge. Den påvirker allerede samfunnet vårt langt mer enn mange er klar over.

Men det er altfor få som har lest den. Og det er altfor lite grunnleggende kunnskap både om islam, koranen og profeten Muhammed.

LES OGSÅ: Storhaug vil sensurere Koranen og stenge moskeer

Vi trenger en islamdebatt som ikke bare skraper på overflaten. Som ikke bare fortsetter å gjenta at alt fra likestillingsutfordringer til sikkerhetsproblemer skyldes kulturelle forhold eller terrorister som har misforstått religionen sin. Det er behov for en debatt som også går inn i tabu-områdene. Profetens egen kvinneundertrykkelse. Islam som eneste verdensreligion med en krigens mann som religionsstifter. Den religiøst forankrede antisemittismen. Og så videre.

En god start er å skaffe seg Koranen og lese den.

halvor nordhaug,islam,koranen,moske,muhammed,muslim,leder,lederartikkel,kirken,den norske kirke,vebjørn selbekk,hege storhaug,aftenposten,bibelen,saudi-arabia,europa