JA: Lars Gaute Jøssang idet han stemmer for trossamfunn. Til venstre for ham leder Øystein Engås i NLM Norge. Til høyre for ham økonomileder Øystein Frøysa, leder Hjalmar Bø i NLM Utland og generalsekretær Øyvind Åsland. Foto: Tarjei Gilje

Samlet seg om trossamfunn

Debatten om trossamfunn i NLM er dermed avsluttet i denne omgang, uten at noen fremstår som klare vinnere eller tapere.

Generalforsamlingen i Norsk Luthersk Misjonssamband gikk fredag ettermiddag som ventet inn for å opprette et trossamfunn. Seks år etter at generalforsamlingen vedtok å utsette hovedstyrets forslag, har dermed stemningen snudd. I løpet av debatten torsdag og fredag ble det bekreftet at frontene har stilnet siden sist. Flere fremhevet at NLM på mange måter fungerer som et trossamfunn allerede i dag, og det er ikke ventet noe ras av innmeldinger.

LES: Stemte ja til trossamfunn i NLM

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den største endringen siden 2009 ligger ikke i selve modellen hovedstyret foreslår. Man kan tenke at generalforsamlingsvedtaket om 100 nye forsamlinger fra 2012 har dempet behovet for et trossamfunn med profil av å ligne en frikirke. Men den største endringen som har funnet sted, ser ut til å være en mer presis forståelse av hva NLMs trossamfunn faktisk er ment å skulle være.

Tidligere hovedstyreformann Vegard Svensen omtalte dette under debatten fredag som et «kirkerettslig register.» Marta Sortland Leodo var en av de yngre talerne som fredag spurte om ikke denne saken har blitt større enn den hadde trengt å være.

Generalsekretær Åsland påpekte i sin innledning til debatten at trossamfunnet ikke skal ha noen egen virksomhet utover det som allerede skjer i misjonsfellesskapene i NLM. Og medlemmer i trossamfunnet får ikke andre privilegier enn de NLM-erne som ikke melder seg inn.

Hovedstyreformann Lars Gaute Jøssang sa at han hadde grublet seg frem til å ville støtte opprettelsen av et trossamfunn. Han erkjente samtidig at han ikke er noen varm tilhenger av dette. Jøssang understreket at «Å si at NLM blir et trossamfunn er noe annet enn å si at NLM oppretter et trossamfunn.» NLM fortsetter som misjonsorganisasjon, men «får en sektor i tillegg.» Ved en slik reservert støtte har Jøssang antakelig bidratt til å senke temperaturen i debatten, samtidig som han faktisk stemte for trossamfunn.

Yngve Litleskare Leine, som arbeider med ungdom i Salem i Stavanger, avviste tanken om at et trossamfunn vil kunne føre til mindre fokus på ytremisjon og samarbeid. Han mener det i praksis forholder seg motsatt. I tillegg var han blant dem som hevdet at NLM i dag allerede fungerer som et trossamfunn etter bibelske kriterier.

LES OGSÅ: Mest glad for kallet fra ungdommen

Tidligere hovedstyremedlem Olav Vegge var blant dem som advarte mot å opprette trossamfunn. Han mente at denne debatten har blitt tillagt for stor vekt, og konstaterte at han ikke har bruk for denne «sidevognen» i NLM. Jan Magnus Fauske Lillebø måtte innrømme at selv om saken har blitt bearbeidet i seks år, syntes han at NLM godt kan tygge på den en stund til.

Fra sin erfaring med leirarbeid har han heller ikke opplevd at noen kommer til ham med sjelesørgeriske behov fordi de ikke har noen kirkerettslig tilhørighet i NLM. Elisabeth Guttormsen mente det er paradoksalt å skulle ha kirkelig tilhørighet til et sted hun mer og mer ser på sim misjonsmark. Samtidig mente hun at NLM måtte fortsette å benytte seg av den kontaktflaten Den norske kirke har.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Geir Henning Tunheim fra Ålesund erkjente at han hadde forandret mening siden sist, og sa at han nå løper et trossamfunn i møte. Han viste også til at seks av syv regionstyrer har gått enstemmig inn for trossamfunn, at et tilnærmet enstemmig rådsmøte har gått inn for det, og også et enstemmig hovedstyre inkludert formann Jøssang har gjort det. «Hvorfor har vi tusen døpte i NLM?» spurte han. «Fordi vi har familier som har nærmere tilknytning til NLM enn til Den norske kirke.» Han mente at NLM ved å stemme nei til trossamfunn ville frata voksne og barn muligheten til å bli registrert der de hører hjemme.

NLM Ung-leder Hans Kristian Skaar snakket på vegne av organisasjonen han leder da han sa at ingen har grunn til å føle seg kirkeløse i NLM. «Vi er et trossamfunn ut fra en bibelsk forståelse av det.» Skaar fortalte at noen av ungdommene var redd for at et trossamfunn kunne bli oppfattet som et signal om isolasjon, og viste til at enkelte prester hadde sagt at det ville bli vanskeligere å samarbeide med NLM hvis de opprettet trossamfunn.

En del hadde nok ønsket at vedtaket om trossamfunn hadde kommet tidligere. Men om generalforsamlingen hadde fattet positivt vedtak i 2009, hadde motstanden vært vesentlig sterkere. I løpet av debatten fikk vi også bekreftet inntrykket av at særlig for ungdom og unge familier betyr det nok mer at NLM har forsamlinger som utgjør et helhetlig åndelig fellesskap enn om man formelt sett tilhører NLM trossamfunn eller Den norske kirke.

Les også
Dette skal NLM- delegatene snakke om
Les også
Ja-overtak i første debattrunde om trossamfunn i NLM
Les også
Derfor var det rett av NLM å avlyse
Les også
Kva brenn mest for NLM no?
Les også
Ingen plankekjøring for hovedstyret i NLM