Israels statsminister Benjamin Netanyahu utelukket i valgkampen at det ville komme en palestinsk stat i hans regjeringstid, men utenriksminister Børge Brende (H) håper at han vil komme på bedre tanker. Foto: Reuters / NTB scanpix

Historiske Netanyahu

Benjamin Netanyahu gjorde både meningsmålinger og spådommer til skamme.

Befolkningen i Israel våknet onsdag opp til et valgresultat som viste en overlegen seier for den sittende statsministeren og hans parti Likud. 30 plasser i nasjonalforsamlingen Knesset var langt over det nivået de fleste hadde forestilt seg.

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dermed ser det ut til at den 65 år gamle tidligere elitesoldaten og diplomaten fortsetter som israelsk regjeringssjef. Og det kan i tilfellet gjøre ham historisk. Om et par år kan han passere legenden David Ben-Gurion som den lengst regjerende statsminister i staten Israels historie.

Slikt gjør tydeligvis ikke inntrykk på norske politikere. Når det gjelder Israel så tillater de seg en type tilbakemeldinger om utfallet av valg, som de vanligvis avstår fra.

Kanskje kan vi ikke forvente mer av SVs Bård Vegar Solhjell som kaller valgresultatet «trist». Men fra et parti som Ap, som jo er vant til å sitte med ansvar for norsk utenrikspolitikk og dermed er avhengig av et godt forhold til den til enhver tid sittende regjering i Israel, er reaksjonene noe overraskende.

Partisekretær Raymond Johansen kaller Netanyahus valgseier for et «valgnederlag» som han karakteriserer som «trist for fredsprosessen».

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Det var Likuds første statsminister Menachem Begin som fikk i stand fredsavtalen med Egypt i 1979, en overenskomst som fortsatt gjelder. Og det var han som gjennomførte tilbaketrekningen fra Sinai-halvøya.

I 2005 var det den kanskje største hauken av dem alle, Ariel Sharon, som trakk ut de israelske styrkene fra Gaza-stripen, inkludert nedmonteringen av de jødiske bosetningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bare politikere som nyter en stor grad av tillit på det sikkerhetsmessige området, kan klare å få den israelske befolkningen med seg på smertefulle innrømmelser, også av territoriell art. Historien viser det.

Netanyahu selv har aldri lagt skjul på at han ser på sikkerhetspolitikk som det viktigste politikkområdet. For ham går det tilbake til en dypt personlig opplevelse. Benjamin Netanyahus storebror Jonathan var den eneste israelske soldaten som ble drept i commandoraidet mot Entebbe-flyplassen i Uganda i 1976.

102 gisler som ble holdt fanget av palestinske og vesttyske terrorister, ble reddet i det som fortsatt er den mest spektakulære aksjonen i Israels historie. Netanyahu-familien betalte den høyeste prisen for deres landsmenns sikkerhet.

Deres historie er slik sett nøyes sammenvevd med staten Israels. Og nå blir Benjamin Netanyahu selv en helt sentral del av Israels moderne historie.

Les også
Netanyahu fortsetter takket være Kahlon
Les også
Overraskende klar seier til Netanyahu etter opptellingen
Les også
Netanyahu vil starte regjeringsforhandlinger
Les også
– Israel skal ikke delesValget i Israel