SAMLING: «Den norske kirke er ikke et meningsfellesskap, men et menighetsfellesskap/gudstjenestefellesskap der vi samles rundt Ordet og nattverdbordet.» Meningsinnlegget er skrevet av Ingeborg Midttømme, biskop i Møre.

To syn og to hensyn

Ingen har rett til å mistenkeliggjøre en annens motiv eller trakassere noen på grunn av legnlig eller mening. To syn krever at vi alle tar hensyn og møter hverandre med tillit og respekt, skriver biskop Ingeborg Midttømme.

Ved inngangen til mai måned, var jeg dratt mellom to syn og to hensyn. De har nødvendigvis ikke noe med hverandre å gjøre, men de påvirker – og påvirkes likevel – av hverandre. Det ene var hensynet til alle konfirmanter, deres familie og venner som i denne måneden etter påske fyller kirkene til samtalegudstjenester og konfirmasjonsgudstjenester.

Disse som gjennom konfirmasjonstiden har blitt lært opp i hva som er det sentrale i vår kristne tro, fått tid og rom til å erfare det og funnet sin plass i det nattverdfeirende fellesskapet. Det andre var hensynet til konsekvensene av at vi i Den norske kirke har bestemt oss for å leve med to ulike syn på ekteskapsforståelsen, og at det ikke er kirkesplittende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Flere saker om konfirmasjon

Det siste er tilsynelatende lettere sagt enn gjort. Mange har undervegs i alle de årene Bispemøtet har arbeidet med ekteskapsforståelsen utfordret oss på hva som vil skje hvis vi ikke kom til enighet. Et samlet bispemøte vedtok i 2013: «Biskopene erkjenner at uenigheten i Bispemøtet om kirkelig vigsel av likekjønnede par angår et vesentlig læremessig spørsmål for en luthersk kirke, nemlig forståelsen av ekteskapet.

Verken flertallet eller mindretallet finner imidlertid at uenigheten mellom biskopene slik den er uttrykt i denne uttalelsen, er av en slik karakter at den rokker ved vår felles forståelse av evangeliet. Det handler heller ikke om ulikt syn på menneskets verd. Et samlet bispemøte vil derfor konkludere med at uenigheten ikke er av en slik karakter at det gudstjenestelige og sakramentale fellesskapet i Den norske kirke må brytes.»

Vi vedtok at nattverdfellesskapet kan opprettholdes på tross av to ulike syn på ekteskapet. Jeg står fortsatt ved det. Den norske kirke er ikke et meningsfellesskap, men et menighetsfellesskap/gudstjenestefellesskap der vi samles rundt Ordet og nattverdbordet. Hvordan kan vi klare å kommunisere dette på en troverdig måte når overskriftene i media blir så store som de har blitt denne siste måneden?

Hensynet til at vi i Den norske kirke har to syn, innebærer at vi i den samme kirken får ulik praksis. Det er krevende – for alle – enten man har det ene eller det andre synet. Samtidig er det en nødvendig konsekvens. To syn har kun sin berettigelse så lenge det er rom for ulik praksis mellom oss som er satt til å forvalte følgene av dette vedtaket.

Ingen har rett til å mistenkeliggjøre en annens motiv eller trakassere noen på grunn av legning eller mening. To syn krever at vi alle tar hensyn og møter hverandre med tillit og respekt.

Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen

Les også
Bibelen og homofili
Les også
Hjertevarme og homofili
Les også
Midttømmes uutholdelige letthet
Les også
Liberal eller hjerteløs?
Les også
Svik mot biskop Midttømme
Les også
På trygg grunn
Les også
Samlivsstrid såvidt begyntHomoekteskap
Les også
Myten om en klassisk kristen ekteskapsforståelse
Les også
– Kirkene bør være det tryggeste stedet å snakke om homofili
Les også
Takker nei til prestestilling i Møre bispedømmeOmstridt jobbtilbud