SEND INN INNLEGG
Steve Strang, redaktør i det k
...
Steve Strang, redaktør i det kristne magasinet Charisma hevder i en artikkel at så mye som to millioner blir kristne hvert år i Indonesia, skriver Jan Inge Jenssen (bildet).
Kristen framgang i Indonesia
Del
Det er ingen tvil om at det er en vekkelse som pågår i Indonesia. Pinsekristne er en drivkraft i dette. Noen mener pinsevennene i dag utgjør mer enn 10 millioner, skriver Jan Inge Jenssen.

Når jeg skriver disse ordene sitter jeg på kanten av et svømmebasseng i et amerikansk inspirert kjedehotell på den lille ferieøya Lombok i Indonesia. Jeg hører imamen messe i høyttaleren på nærmeste moske. Vi er midt i ramadan og dagens faste er nettopp over for de fleste.


Lombok er i hovedsak muslimsk. Det samme har det enorme øyriket Indonesia med mer enn 17.500 øyer vært siden tidlig på 1600-tallet. Over 80 prosent av verdens fjerde mest folkerike nasjon med 255 millioner innbyggere er muslimer. Landet har verdens største muslimske befolkning.

Jeg har tatt min kone med til den lille øya for å nyte en tiltrengt ferie midt i ei arbeidsøkt jeg har ved Gadjah Mada-universitetet i Yogyakarta på Java.

Antall misjonærer på vei opp igjen  

Universitetet i Agder har samarbeidet med det største og beste universitetet i Indonesia i cirka 20 år.


Lombok ligger like ved den langt mer kjente ferieøya Bali som domineres av hinduismen. Det store Borobudur-tempelet på Java fra 900-tallet som lå begravd i lava i flere hundre år fram til tidlig på 1800-tallet og Pura-tempelet på Bali som minst er 2000 år gammelt vitner om en buddhistisk og hinduistisk storhetstid.

I dag er mindre enn to prosent hinduister og mindre enn en prosent buddhister i Indonesia.

Som i Asia forøvrig har den kristne troen stor framgang. Kristne utgjør i dag kanskje 12 prosent eller 30 millioner.

Sang lovsanger under henrettelse i Indonesia  

Cirka fire prosent av de kristne er romersk katolske. Snaut to millioner av dem bor på den vakre øya Flores hvor så godt som alle er katolske.

Det anslås at åtte prosent er protestanter og en voksende andel av denne gruppen er karismatiske kristne.Flere ulike religioner lever altså side om side i Indonesia.

Stort sett går det bra. Landet ligger så langt nede som på 47. plass på den amerikanske lista til Åpne dører over land som forfølger kristne.

Likevel har det tidvis vært diskriminering og forfølgelse av kristne helt fra de første misjonærene kom til øyrike på 1600-tallet.

Nederland begynte å kolonialisere Indonesia på 1700-tallet. Helt til de anerkjente Indonesias selvstendighet i 1949 hindret nederlenderne periodevis kristen misjon for å dempe gnisningene med muslimene. Også nå er det en del episoder av forfølgelse.


En del av forklaringen på forfølgelsen i dag er radikalisering av muslimer og fremgangen til de kristne. Mange steder støtter lokale myndigheter opp om diskrimineringen av kristne og stikker kjepper i hjulene for deres virksomhet blant annet ved å gjøre det vanskelig å få bygge kirker. Svært mange menigheter holder derfor til i bygg som ikke er godkjente.

Det er ingen tvil om at det er en vekkelse som pågår i Indonesia. Pinsekristne er en drivkraft i dette. Noen mener pinsevennene i dag utgjør mer enn 10 millioner.

Mange store forsamlinger med flere tusen medlemmer er etablert i de store byene som for eksempel i Jakarta på Java.

Steve Strang, redaktør i det kristne magasinet Charisma hevder i en artikkel at så mye som to millioner blir kristne hvert år i Indonesia. Han referer til en muslimsk kilde som påstår dette i annonseringen av en «motkampanje».

Av mange grunner er slike tall usikre, men kristentroen og spesielt pinsekristendommen vokser raskt i Indonesia. Det er det ingen tvil om.

Emeline og Sunniva: – Fantastisk at sangen vår er til glede og inspirasjon på den andre siden av kloden