VAKSINE: Alles liv er like verdifulle. Når det viser seg å ikke være et tungt nok moralsk argument, hjelper det kanskje heller ikke å holde fram at i et globalt perspektiv er ingen trygge før alle er trygge, skriver Ingeborg Midttømme.

Hva er i fokus dagen etter valget?

Det har jeg gått og lurt på. Jeg valgte å forhåndsstemme. Ikke av smittevernhensyn, men for å legge valgkampen bak meg.

Jeg skjønner at kampen om oss velgere i hvert fylke må ha fokus på saker som angår oss i vår hverdag. Likevel hadde jeg håpet at det skulle være plass til flere perspektiver. I valgkampen får enkeltsaker så stor oppmerksomhet at det store bildet ser ut til å forsvinne. Det globale bildet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har gjennomlevd 18 måneder med pandemi. Den økende tilgangen på vaksiner her i landet, har de siste månedene gitt oss tilbake trygghet og optimisme med tanke på framtiden. Rike nasjoner har kjøpt opp de aller fleste tilgjengelige vaksiner på verdensmarkedet.

BISKOP: Ingeborg Midttømme er biskop i Møre.

Resultatet er at svært mange land har fortsatt ikke vaksinering av helsepersonell som står i førstelinjetjenesten knapt kommet i gang. Afrikanske land har ut fra folketall så langt fått den laveste tilgangen på vaksiner. Folk dør. Da 3,5 milliarder av verdens befolkning var vaksinert, bodde bare 1,6 prosent av disse i afrikanske land.

Hvor lenge skal det være slik? Hvor lenge er vi villige til å akseptere denne hjerteskjærende ubalansen? Ordet «apartheid» er tatt i bruk i engelskspråklige medier; «vaccine apartheid» sammen med ord som grådighet og et katastrofalt moralsk feilgrep.

Denne store ubalansen – denne urettferdigheten – i tilgangen til vaksiner slår tilbake på oss alle og forsterker urettferdigheten ytterligere. Det blir stadig oppdaget nye mutasjoner av koronaviruset som er mer smittsomme og potensielt mer dødelige. I hvert fall dødelig for dem som ikke blir beskyttet gjennom vaksiner.

Det i seg selv mener jeg er et sterkt nok argument for å sikre en mer rettferdig tilgang på vaksiner. Verdens helseorganisasjon har gjentatte ganger etterlyst solidaritet og bedt regjeringer i vår del av verden om ikke å sette i gang med en tredje vaksinasjonsrunde før alle land har fått tilgang til å gi sin befolkning en vaksine.

Den internasjonale legemiddelindustriforeningen (IFPMA) har nettopp (under innspurten av valgkampen her i Norge) uttalt at det i år på verdensbasis vil bli produsert nok vaksiner for hele verdens befolkning. Det er en etterlengtet og gledelig nyhet.

Det som derimot ikke er gledelig, er at vaksinesamarbeidet Covax som leverer vaksiner til land som ikke selv har mulighet til å kjøpe opp vaksiner, likevel ikke får tilgang til en tilstrekkelig andel av disse vaksinene.

Målet for Covax er å kunne levere 2 milliarder vaksiner i år. Realiteten blir langt lavere. Sagt i klartekst: bare 20 prosent av befolkningen i fattige land vil få koronavaksine i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alles liv er like verdifulle. Når det viser seg å ikke være et tungt nok moralsk argument, hjelper det kanskje heller ikke å holde fram at i et globalt perspektiv er ingen trygge før alle er trygge.