FRIVILLIGE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltar på strandrydding i Risør under strandryddeuken i 2018. Den gangen deltok hele 90.000 frivillige i arbeidet med å rense norske strender for rusk og rask.

Frivilligheten truffet av pandemien

Fortsatt er det et stykke igjen til at frivilligheten slipper å skatte av dugnadsarbeid.

Norsk frivillighet er en betydelig samfunnsaktør og bidragsyter. I november i fjor skrev Statistisk Sentralbyrå at frivillig arbeid er verdt 78 milliarder kroner, eller 78 tusen millioner. Men også denne delen av vårt hverdagsliv har gått på en pandemi-smell.

I august ble det lagt fram tall fra en fersk undersøkelse som viser at tallet på de som har utført frivillig arbeid i løpet av de siste 12 månedene har gått ned fra 66 til 55 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge paraplyorganiasjonen Frivillighet Norge er det en stor nedgang. Fire av ti svarer at pandemien er skyld i at de ikke har fått utført frivillig innsats.

Organisasjonen er, forståelig nok, bekymret for de langvarige konsekvensene dette kan få. I tillegg til færre frivillige har organisasjonene opplevd tap i både antall medlemmer og inntekter. Landsrådet for norske barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) regner med at de har mistet 50.000 medlemmer. Norges Idrettsforbund har tapt hele 185.000 medlemmer.

På den positive siden i frivillighetens koronaregnskap kan de føre opp at også i år kommer ideelle organisasjoner best ut når foilk blir bedt om å svare på hvilke institusjoner og organisasjoner de har tillit til. Hele 86 prosent av de spurte sier de har høy tillit til organisasjonene.

Generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, påpeker at resultatet gjør dem stolte og at en så høy tillit i befolkningen er med på å styrke de politiske institusjonene i Norge fordi folk vet at det er noen som følger med og som sier ifra.

Men heller ikke frivilligheten kan leve av gode ord og positive holdninger alene. I oktober blir forslaget til statsbudsjett for 2022 lagt frem. I skrivende stund vet vi ikke hva budsjettforslaget inneholder med hensyn på kravet om full momskompensasjon for frivillig arbeid.

For 2020 ble det utbetalt nær 1,7 milliarder i momskompensasjon fordelt på flere enn 22.000 organisasjoner og lag. Men ennå er det et stykke opp til at frivilligheten slipper å skatte av dugnadsarbeid. I 2020 ble 81 prosent av søknadsbeløpene innvilget.

Uansett hvilken regjeringskonstellasjon som sitter med makten ved inngangen til 2022, burde den se det åpenbare i at frivillig sektor trenger stimulering, støtte og et løft i tiden som kommer.

På tross av koronaproblemer og redusert aktivitet ser norsk frivillighet frem mot 2022, som er erklært som frivillighetens år. Forslaget om dette lå inne i Frivillighetsmeldingen som ble lagt fram i 2018.

Året skal sette fokus på frivilligheten som en hjørnestein i det norske samfunnet og vise aktivitetene som skjer på frivillig basis i lokalsamfunn over hele landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uansett hvilken regjeringskonstellasjon som sitter med makten ved inngangen til 2022, burde den se det åpenbare i at frivillig sektor trenger stimulering, støtte og et løft i tiden som kommer. Hva kunne vel da passe bedre enn å innføre full momskompensasjon akkurat det året?

Frivillighetens år kommer uansett som bestilt og ideen om momskompensasjon er herved presentert og det står fritt til myndighetene å bruke den.