Shoaib Sultan er politiker i Miljøpartiet de grønne (MDG). Til daglig er han rådgiver med ansvar for kartlegging av høyreekstreme miljøer hos Antirasistisk Senter. Foto: Stein Opheim

Forakt for svakhet

Skadelig byluft, overbelastet kollektivtnett og halvferdige sykkelveier belaster byen langt mer enn tigging, så kan en lure på om det er slik politikk som heller bør kriminaliseres, om det hadde hjulpet.

Hva er norsk kultur?

Dette spørsmålet har kommet opp flere ganger, og i de ulike svarene på dette spørsmålet kommer ofte begrepene humanistiske og kristelige verdier opp. Hva innebærer det egentlig?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fleste religioner, i alle fall alle de tre abrahamittiske religionene (jødedom, kristendom og islam) setter veldedighet og barmhjertighet høyt, og snakker varmt om verdien i det å dele med de som ikke har.

Utallige er historiene i de ulike hellige skrifter som setter verdier som empati og barmhjertighet veldig høyt. Det handler heller ikke bare om religion, humanisme, den ofte siterte andre kilden til «norske verdier» handler jo om tanken på å sette mennesket i sentrum, hvilket heller ikke kan sies å promotere egoisme, snarere tvert imot.

Hvor kom så dette fra? Nå virker det for øvrig som det er litt over for denne gang, etter at Senterpartiet, prisverdig nok, snudde i saken har lovforslaget blitt trukket siden det ikke lenger hadde flertall i Stortinget.

Likevel har de ulike kommuner fortsatt mulighet til å komme med lokale forbud. Senterpartiet er dessverre, enn så lenge, ikke med på å ville trekke støtte til dette på et lokalt nivå.

Skaden med tanke på landets anseelse har til en viss grad allerede skjedd. Fordi selv om det nasjonale forslaget om å forby tigging så vel som det å hjelpe tiggere ble trukket av regjeringen, har hele tanken om at superrike Norge ønsket å forby dette fått at det å ville hjelpe tiggere skal kunne straffes.

Et skarpt innlegg kommer fra kommentatoren Ehsan Fadakar i svenske Aftonbladet, i kommentatoren «Norge, vad är ursäkten den här gången?»

«Det burde ikke være vanskelig å skjønne hvem som står bak dette ondskapsfulle lovforslaget», skriver han i kommentaren og sikter til de to regjeringspartiene.

«Jeg skrev en gang at Norge er et egoistisk land som behandler fattige som dyr. Dessverre ser det ut som jeg får rett igjen. Sist het det at vi svensker ikke kan nok om Frp. Hva er unnskyldningen denne gangen» skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han spekulerer også i om det er regjeringspartienes dalende popularitet som er den reelle begrunnelsen. Angrep på rom, som dette egentlig dreier seg om, hjelper dessverre alltid på populariteten, bemerker han tørt. Han finner dog noe håp i den folkelige motstanden mot forslaget.

Andre som har stilt spørsmål ved dette er den qatarbaserte tv-kanalen Al Jazeera, som avslutter sitt innslag med et sitat fra leder ved antirasistisk senter, Rune Berglund Steen:

«Når man skal skape en vakker fasade på denne måten ender man opp med noe veldig stygt innvendig.»

Al Jazeera har i motsetning til Fadakar fokusert mye mer på motstanden mot forslaget og siterer en rekke norske twitter-brukere som for eksempel asylaktivisten Karl Eldar Evang som sier at «å straffe de folkene som hjelper tiggere, er å kriminalisere empati, barmhjertighet og solidaritet.» Al Jazeera slår også fast at forskning viser at de fleste tiggere ikke er del av noe type organisert kriminell virksomhet men kun prøver å fø på sin familie.

Så kan en spørre, hva var det egentlig som skjedde, har svenske Fadakar rett i at det dreier seg om dalende popularitet for regjeringen?

Vi har jo tidligere sett hvor fort denne debatten går i en helt gal retning. For selv om det skjules bak en generell retorikk er det vel ingen som er i tvil om at dette er rettet mot en gitt gruppe, den tilreisende rombefolkningen.

En kan virkelig lure på om Høyre og Fremskrittspartiet mistet gangsynet fullstendig i maktposisjon.

Tanken om et forbud mot å hjelpe er ikke akseptabelt. Vi kan ikke ha et samfunn hvor det er ulovlig å hjelpe hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skadelig byluft, overbelastet kollektivtnett og halvferdige sykkelveier belaster byen langt mer enn tigging, så kan en lure på om det er slik politikk som heller bør kriminaliseres, om det hadde hjulpet.

Dette innlegget stod på trykk i avisen Dagen lørdag 14. februar 2015.

Du kan lese flere av Shoaib Sultans frispark i Dagen ved å trykke her

Les også
– Aldri meningen å forby nestekjærlighet
Les også
Regjeringen trekker forslaget om tiggeforbud
Les også
Sp får skryt for snuoperasjon
Les også
Frp: Avtalebrudd fra Senterpartiet
Les også
Senterpartiet trekker støtten til tiggeforbud